Danmark

8. juni 2016

NU ER CHANCEN DER MED SKAT


i

Det er skandale på skandale vi har set i Skatteministeriet. Først var det et system, der ikke magtede at indkradse skyldig skat, så var det de centraliserede ejendomsvurderinger, der faldt helt forrykt ud, og nu senest svindel for 9,1 mia. kr. med refusion af udbytteskat og moms fra udenlandske firmaer.

Vi har aldrig haft kildeskat i Danmark, selvom det nuværende system stædigt er blevet benævnt sådan de seneste 50 år. Nu er chancen der. En kildeskat opkræves endegyldigt ved kilden og dermed færdig. Samtidig ordnes alle de andre ting fremover med en sådan skat.

Hvis man havde lidt indsigt, forudseenhed og velvilje blandt de øverste, så indførte man en simpel proportional bruttoindkomstskat (helt og aldeles uden nogle fradrag) på 20 pct. af lønsummen. D.v.s. samme skatteprocent for alle, al den progressive skat (med højere procenter til de højtlønnede) har aldrig virket efter hensigten, fordi fradragene altid har ophævet effekten af de højere trækprocenter.

Med en lønsumsskat på 20 pct. af bruttolønnen er der ikke brug for en skatteindkomstopgørelse, fordi skatten indbetales forud af arbejdsgiver, før resten udbetales i løn efter skat til arbejdstageren. Så er det overstået, og Skatteministeriet kan nedlægges, fordi det simpelthen ikke er tidssvarende. Skatten indbetales direkte til Finansministeriet.

Fordelene ville være enorme og især set i perspektivet, der snart bliver tvingende virkelighed med besparelserne. Der er intet snyd/omgåelse med bruttoskatten. De 20 pct. vil virke utroligt effektivt, og skatten beregnes også af et større indkomstbeløb end den hidtidige skat. Med en skat på 20 pct. bliver der plads til at nedsætte adskillige lønninger, med den effekt at erhvervslivet igen blev mere konkurrencedygtigt. At speede processen yderligere op sker ved at få aktieselskabsskatten nedsat til f.eks. 15 pct. Det sidste vil få nye virksomheder – der er udtryk for egentlig vækst – til at strømme til landet. Det skete i Irland. Og skatteprovenuet der opkræves med den nye proportionalskat for alle, vil blive relativt større uanset de lavere satser.

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s