Danmark

22. maj 2012

Thilo Sarrazin: “Europa braucht den Euro nicht” – kommenteret herfra ubeset på dansk


Tyskeren Sarrazin der skrev bestselleren ‘Deutschland schafft sich ab”, har nu skrevet en bog mere med titlen “Europa braucht den Euro nicht”. Sarrazin har ret. Euroen i sin nuværende form som obligatorisk tvangsvaluta fra Athen til Kiruna er uden mening. Oprindelig og indtil 1995 var der tale om en euro af samme hårdhed (med stabilitet og kursfasthed) som DM-marken for det store flertal i EU og sådan fik tyskerne og vi også Euro markedsført i det åbne politiske.

Euroen forandrede sig i 1995, hvor den skiftede fra at være den kurssikre/hårde blandt valutasorter til evig tid, som det meldtes. Dette skift skyldtes et fransk krav til gengæld for Den tyske Genforening. Så er det endog muligt nu, at Euroen netop skal til at have flydekurs, politikerbestemt, inflationen er i hvert fald forud programmeret, og den er også sat i gang allerede, ikke mindst grundet de kastede redningskransene fra i øvrigt topgældsatte donornationer Tyskland og Frankrig og andre vildt gældsatte EU-medlemslande til Sydeuropa.

En hård, obligatoriske Euro forudsætter at EU er en forbundsstat (det begynder også at ske med staternes selvforskyldte finansunion, der er et smart erstatningstræk for euro-medlemskab fra EU til sikring af sammensmeltningen uanset nu de nationale underskud på de offentlige finanser ikke styres). Pengeudstedelsen eller de offentlige budgetter kan i flere henseender være lige godt, men pengeudstedelsen alene uden politikermoral i medlemslandet er ikke nok. En blød euro sætter inflationen og gældsætningen rigtig igang, hvorefter nedgangen i Euro-landene og hos deltagerne i finansunionen kan forløbe som i Middelhavsområdet til gældsætningen standses. Vi har netop forudskikket alt dette (minus finansunionen, som ville blive konsekvensen af eurodeltagelse uanset), før Euroen blev taget i brug i de første 12 EU-lande (så det viste sig at vi havde ret): https://danmark.wordpress.com/2006/06/01/euro-ultralight-og-euro-light/

Tysklands genforening og netop DM-marken samtidig var en torn i øjet på de franske interesser. Man forlangte simpelthen en blød, delvis politikerstyret euro. Det var frygt for tysk dominans i et forenet Tyskland og også frygt for dollarens styrke, der drev politikerne i denne retning. Men frygt er ikke et grundlag at analysere noget fremadrettet efter. Og det fremmer afgjort ikke den nødvendige strukturelle omstilling endsige den dynamiske kapitaldannelsesproces under endog meget vanskelige forudsætninger med en aldrende europæisk befolkning.

Der kom også misfoster ud af kunstvalutaen, fordi de fleste politikere tror alt er muligt.

Fra engelsk side var der forslag om en hård, men frivillige  ECU, som blev foreslået af den britiske tidligere Premier Minister John Major, medens han var finansminister. Den havde været meget bedre, fordi den kunne lade nationalbankernes uafhængighed af bl.a. unionen være urørt, mønten var frivillig og kunne udstedes efter behov i et fælles emissionshus. Var borgeren utilfreds med sin egen valuta og landets finansministers forvaltning heraf, kunne han veksle til ECU. Dette ville straffe landets finansminister/nationalbank, der så måtte hæve renten med nedgang til følge, fordi pengecirkulationen var blevet reduceret som følge af frivillige dispositioner. Den nationale mønt var åbenbart blevet forvaltet for dårligt, og borgeren/virsomhederne havde derfor vekslet væk fra den.

Nu gik Sarrazin så til i en debat søndag aften på tysk TV at hævdede at Euro i den nuværende form blev indført, fordi Tyskland var fordømt dertil p.g.a. den moralske skyld for holocaust 1). Dette berører selvfølgelig de tyske følelser, men udtalelsen stammede faktisk fra tidligere kanzler Helmuth Kohl. Det havde været bedre, hvad som er korrekt, at han have meldt at frygten for en stærk DM i et forenet Tyskland og dollarfrygten i tillæg tvang udviklingen ind i konstruktionen af politikernes kunstvaluta, der var dødsdømt fra starten af.

Mere herom: http://www.welt.de/politik/deutschland/article106361555/Sarrazins-neues-Buch-kein-Skandal-nirgends.html

1) “…eine Passage, in der Sarrazin zu insinuieren scheint, Deutschland sei wegen seiner moralischen Schuld am Holocaust dazu verdammt, die monetären Schulden der Griechen, Spanier, Italiener “e tutti quanti” zu übernehmen.”

Det sidste fra: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/im-gespraech-thilo-sarrazin-genug-druckerschwaerze-fuer-papiergeld-gab-es-immer-11757944.html
Im Gespräch: Thilo Sarrazin „Genug Druckerschwärze für Papiergeld gab es immer“

20.05.2012 ·  In seinem Krisenbuch, das er an diesem Dienstag vorstellt, legt sich Thilo Sarrazin mit großen Teilen der politischen Szene an, die alles für die Stabilisierung des Euro tun will.

2 kommentarer »

  1. Meget interessant tv-interview – diskussion med Sarrazin og partifælle her:

    Thilo Sarrazin: Tyskland redder Euroen pga. skyldfølelse over holocaust (Thilo Sarrazin und Peer Steinbrück bei Günther Jauch 4 dele) Indtil videre meget underholdende. Læg mærke til hvordan Sarrazins modstandere bruger selvretfærdig emotionalitet og stemmeføring på en måde der minder om Hitler, mens Sarrazin sagligt og roligt afliver hans argumenter… Steinbrücks argumenter understøtter klart Sarrazins holocaust-teses validitet. Læg også mærke til klapsalverne til fordel for Steinbrück, der lignede bestillingsarbejde på linje med det man tidligere så i Sovjetisk sammenhæng…

    Og ny video tilføjet: Peter Voß fragt Thilo Sarrazin- 3SAT interview

    Kommentar af Balder — 24. maj 2012 @ 12:11

  2. […] En anden af Tilo Sarrazins seneste udgivelser: Europa braucht den euro nicht […]

    Pingback af Tilo Sarrazin taler på Engelsk i Vartov 6. april | Danmark — 26. marts 2013 @ 11:47


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s