Danmark

2. juli 2011

To nye biografier kaster lys over to venstreorienterede ikoner

Filed under: Culture, folkeskolen, Free Speech, skoler, USA — Tags: , — Jørn @ 09:38

http://pajamasmedia.com/blog/bamboozled-two-recent-biographies-shed-new-light-on-liberal-icons/

Hørte du den dér lyd af noget der blev revet i stykker? To venstreorienterede ikoner, kendt ved deres fjollede skuespillernavne – Mahatma Gandhi og Malcolm X – er netop blevet flået ned fra deres helliggjorte piedestaler takket været et par yderst gennembearbejdede, men også afklædende nye biografier.

 

Portrait_Gandhi

 

Den “selvbiografi,” som David Remnick viser i en gennemgang i The New Yorker, bestod for en stor dels vedkommende af at Malcolm fandt på fortællinger om sit liv, samtidig med at han blev ‘lokket’ af sensationsskribenten Alex Haley, hvis bog Rødder også skulle vise sig at være i næsten alt den rene fiktion (og delvist et plagiat). Ifølge Marable siger Haley at han ønskede at skrive en “sensationsbog der bare ville sælge,” så pyt være med kendsgerninger.

 

Malcolm X: A Life of Reinvention

 
Væsentlig i Malcom X legenden er “selvbiografiens” historie om at hans far blev myrdet ved at blive lagt på jernbanespor af hvide overherredømmetilhængere. Men Malcolm sagde selv i 1963 talen at dødsfaldet var en ulykke. Haley og Malcom overdrev sidstnævntes kriminelle opførsel for gøre den senere angermyte mere slående. De fremstillede også den unge Malcom som værende uinteresseret i politik indtil hans berømte omvendelse i fængslet ved de skrupskøre prædikener af Nation of Islam, men faktisk var Malcolms far, en Marcus Garvey, en tilhænger der opfostrede sin søn i den samme skole af sort separatisme.
 
Malcolm X, en had-udspyende charlatan (“jøderne styrer landet,” sagde han, og kvinder var “fulde af numre, forræderiske, utroværdigt kød,” og et flystyrt der dræbte en masse hvide var “en meget smuk ting,” fordi “Vi beder til Gud – at han vil lade os slippe for 129 af dem”) var altid vanskeligt at tage alvorligt, og der kan kun være meget få fans tilbage når de har læst Marables bog.
 
Mohandas Ghandi skjulte også med succes sin homoseksualitet – hans biografiskriver Joseph Leluveld, tidligere redaktør for The New York Times, skriver i sin dejlige nye bog Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle with India, at den indiske leder havde forkastet sin hustru for at få en affære med en tysk bodybuilder Hermann Kallenbach. “Hvor du dog fuldstændig har taget min krop i din besiddelse,” skriver han til Kallenbach. Ghandhi sagde endog at Vaseline var en “konstant påmindelse” af hans kæreste.

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s