Danmark

4. marts 2011

Væksttallene i pressen er misvisende – og blot udtryk for kampen mellem pest og kolera


Det er så utroligt, hvad vi skal læse om den såkaldte vækst i Tyskland. Det er væksten inklusive inflationen der refereres i alle de danske blade. Den sidste er 2% p.t. i Tyskland, og den skal trækkes fra den den nominelle vækstrate. Det er så latterligt. Især når det netop oplyses, at ECB agter at hæve renten i næste måned for begrænse inflationen og EU arbejde med at få en fælles prisindeks indført for medlemslandene. Men det allermest morsomme er at sammenligne, hvad EU melder om den inflationsrensede vækst og hvad http://www.indexmundi.com skriver om præcis samme sag. Det er ikke just overensstemmelse:

                                       Tyskland real growth :

 
Germany - GDP - real growth rate (%)

Jeg aflæser vist dette til 1% i 2009.

Så går vi til Eurostat på: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&tableSelection=1&labeling=labels&footnotes=yes&language=en&pcode=tsieb020&plugin=0
Real GDP growth rate – [tsieb020]. Growth rate of GDP volume – percentage change on previous year. Gross domestic product (GDP) is a measure of the economic activity, defined as the value… more

Her aflæser vi -4,7%. Men kan der så være forglemmelser hos Mundi om inklusive eller eksklusive tidl. Østtyskland?

Lad os tage Danmark. Her melder Eurostat om realvæksten i 2009 -5,2%. Mundi melder realvækst i DK 2009 til  -1,2%. Det skal siges at EU netop er gået igang med at indrette angiveligt mere ensartet prisindeksberegning fælles for medlemslandene. Vi har set at resultaterne kan blive nok så forskellige, også i Danmark afhængig af blot hvilket indeks, der anvendes af de mulige her til lands, forbrugerprisindekset eller vareindekset.

Vi skal se alt sejle videre, medens kampen står på om inflationen skal fremmes en tid endnu med fald mod forventeligt større dybder af stilstand og gældsættelse, eller den skal standses mod lidt mindre stilstand, men fortsat lidt mere gældsættelse mod enden. John Maynard Keynes brugte standardudtrykket i denne forbindelse: “På langt sigt er vi alle døde”. I modsætning til alt andet Keynes skrev kræver denne erfaringsmæssige konstatering ikke en matematisk fortolkning i en modelverden uden egentlige mennesker, og samtidig et teoretisk byttesamfund uden penge, der alligevel kan ødelægges og endog bliver det her med penge, hvor vi bor i virkeligheden. Set fra Keynes’ internationale pengesystems begyndelse er vi netop nået til det lange sigt – ikke i nogen model, men i virkeligheden, fordi her netop er mennesker og penge at ødelægge.

Nyt internationalt monetært system efter en gældsudligningen og hvad dertil hører

English version

2 kommentarer »

  1. What a pitty your blog is written in Danish…. :D

    Kommentar af epanechnikov — 4. marts 2011 @ 16:31


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: