Danmark

26. februar 2011

STATSGÆLDEN STEG VILDT I 2010


 Statsgælden med hiv og sving

Den nominelle  ØMU-statsgæld var 643 mia. kr. pr. 1. januar 2010. 26/3-2010 kunne Børsen berette , at ØMU-gælden var steget til 689 mia. kr. i fjerde kvartal 2009, så den efter det berettede udgjorde 42% af BNP (hvor 60% er ØMU-max.). Danmarks Nationalbanks opgørelse pr. 1. januar 2010 var foreløbig, hvilket oplystes i en fodnote. Statsgælden til markedssværdi er steget med 112 mia. kr. i 2010, den konsoliderede bruttogæld eller ØMU-gælden med 64 mia. kr til ialt 753 mia. kr. pr. 1. januar 2011 svarende 43,3 pct. af BNP – det meddelte gældstal er atter foreløbigt lige som det var i nationalbankens oversigt for 2009. Vi foretrækker helt klart de store långiveres opgørelse af gælden. Og det er lige til: Vi husker fortsat hvorledes fhv. finansminister Thor Pedersen med Jyllands-Posten kunne berette at statsgælden var “pistvæk”. Det var udtrykket der brugtes om gælden i 2006 og 2008. Ellers må du lige repetere historien om landets største (troede vi) aprilsnar: https://danmark.wordpress.com/2010/02/06/statsgælden-vokser-lige-saa-kraftigt-som-i-grækenland-eller-ogsaa-er-den-pist-væk/.

Vi blev nærmest hånet af mentalrobotterne, der har for vane at have deres vidensunivers fast forankret i Politikens og Jyllands-Postens overskrifter. Nogen skal sige sandheden, og så kan vi gøre det selv uden at triumfere. Det samme i øvrigt med huspristigninger under boligboblen indtil 2007-2008, boblen, der ikke er overstået endnu uden vareprisinflationen igen slippes løs, hvad der arbejdes intenst på :  “Ejendomspriserne kan aldrig falde, det vil aldrig ske”, lød det fra de samme tumper i foråret 2006 og 2007. Det bliver spændende at se, om de danske ledere retter sig efter henstillingen fra EU – en stor långiver/formidler –  i juli 2010 om at reducere gældsandelen af BNP fra nu 43,3 pct. med 0,5 procentpoint pr. år i perioden 2011-2013. Budgetunderskuddet på finansloven for 2011 (se neden for) synes afgjort ikke at pege i den retning.

 

Sådan laves mere statsgæld:

 

Inflationen, der gør det hele værre i sidste ende, er sat igang. Vi er således tæt på enden, hvor det hele bliver en bunden opgave. Så vidt vi kunne se var det kun herfra løgnen blev afsløret om statsgælden. I 2010 foretog EU gældsopgørelsen tydeligt for Danmark i pressen, også for at sætte tommelskruerne på 1), og fordi nationalbanken og finansministeriet ikke nåede til samme gældsresultat i flere år. Men EU offentliggjorde den altså tydeligt i 2010. Det viste sig vi havde ret i, at det drejer sig om konsoliderede bruttogæld. Bl.a. på denne baggrund foretrækker vi (ikke alene pr. tradition) helt klart kreditorernes opgørelse af gælden. Hvordan det kunne gå til er såre enkelt:

Bruttonationalproduktet (BNP) faldt med 68,4 mia. kr. fra 2008 til 2009. De offentlige udgifter lod man vokse

sjovt nok med 68,4 mia. kr. samme år. I 2009 øgedes de offentlige udgifter så igen med 43 mia. kr. i løbende priser,

og BNP faldt med 1,2% – sidenhen korrigerede EU faldet til -5,2%

– plus lidt mere: Budgetunderskuddet var 46,7 mia. kr i 2009 (mere end udgiftsforøgelsen jvfr. ovenfor), der var 79,2 mia. kr. i offentligt underskud i 2010, og der budgetteredes 96,7 mia. kr. i underskud i 2011. Kilde til dette sidste er Danmarks Statistiks Statistikbanken “Offentlige finanser”. ØMU-kravet til underskuddet er maximum 3% af BNP; Danmarks var mere end 5,4%  i 2010. Det var kutyme tidligere, da landet havde mere forankret kultur, at man indrømmede, når man tog fejl. Nu er det blevet som med politikerne:

“Det har jeg aldrig sagt!” – og det er i øvrigt den

egentlige grund til, det kun bevæger sig hurtigere

i én retning: Mod den bundne opgave

Glem alt om efterlønnen og årtusindets indtil nu største idioti-streg, ’12 minutter’, kreeret af Arbejdsmarkedskommissionen og ekkoet vide af Thorning-Schmidt. At hævde fortsat den opfattelse, at vi skal forbruge noget mere for at skabe vækst og komme fremad, kan kun være muligt for svært tungnemme og forrædere. Vi er netop endt i Anker-Fogh-underdrejningen: http://politiken.dk/debat/signatur/ECE1205468/her-regerer-anker-fogh-rasmussen/ Når danskerne i almindelighed ignorerer krisen og ikke tager den dystre fremtid alvorligt, er der kun at sige: politikerne og medierne har skabt denne stemningen.

 

Lande under overvågning i EU:

1)  Grækenland, Irland, Italien, Portugal og Spanien, Danmark, Finland og Cypern + “…De andre lande, der bliver gennemgået i Kommissionens seneste rapport er Belgien, Frankrig, Holland, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Østrig. Når lande kommer på overvågningslisten, foreslår Kommissionen frister for, hvornår de skal have bragt deres underskud ned på et acceptabelt niveau. Og det gælder også for Danmark, Cypern og Finland. Finland har frist til 2011, Cypern 2012 og Danmark 2013. Sidste år havde Cypern et underskud på 6,1 % af BNP. I år ventes underskuddet på 5,4 % i Danmark og 4,1 % i Finland. Indtil for nylig så netop disse lande ud til at klare sig godt. EU’s økonomikommissær, Olli Rehn, udtaler, at den pludselige vending viser alvoren af den økonomiske krise, som har fået de offentlige udgifter til at gå over gevind. Det var ikke så pludseligt, for det var forbrugsøkonomi der styrede udviklingen forud, og den er skæbnesvanger. Underskudsloftet på 3 % indgår i EU’s stabilitets- og vækstpagt og skal forhindre ubalancer, som kan underminere tilliden til euroområdet. Det var netop, hvad der skete under den græske gældskrise i sidste måned…”

 

Hvordan går det med EUROen i alle tilfælde meddelt før den indførtes:

Hvordan vil det reelt gå med den politiker-skabte EURO? Euro light og Euro-ultralight Den korteste version i dansk EU-folkeafstemnings-sammenhæng:

… fra ‘Bro, bro brille’: “…første gang så lader vi ham gå, anden gang så ligeså, men tredje gang så tager vi ham og putter ham i gryden…”

3 kommentarer »

 1. Ja, vi går en hård fremtid i møde.

  Jeg er bange for at Gerald Cemente får ret i sin forudsigelse:

  “Når pengene ikke længere flyder, så kommer blodet til at flyde”

  Kommentar af jernhesten — 1. marts 2011 @ 22:31

 2. Al erfaring viser dette

  Kommentar af Therese — 2. marts 2011 @ 10:53

 3. […] Statsgælden viser slutresultatet heraf Kommentarer (2) LikeBe the first to like this post.2 kommentarer » […]

  Pingback af Mere i løn, det er vejen længere tilbage, hurtigere « Danmark — 2. marts 2011 @ 12:20


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s