Danmark

30. juli 2010

10000 ingeniører skulle mangle om 5 aar – hvad er det lige der sker?


Alle bladene bugner med nyheden: “Og udbud skaber

efterspørgsel”

– vi spørger til grundlaget for påstanden, og det er selvfølgelig helt hen i vejret

20. april 2009:

For første gang i fem år udviser tallene for ledighed blandt ingeniører en svag stigning. Ingeniørforeningen peger bl.a. på behovet for en aktiv arbejdsmarkedspolitik for at komme godt videre efter krisen.

Tallene for ledigheden blandt ingeniører viser, at der i marts 2009 var 1,6 pct. ledige – det svarer til lidt over 1.000 fuldtidsledige ingeniører. Til sammenligning viser Danmarks Statistiks tal, at ledigheden i marts 2008 lå på 1,2 pct.

Selv om mange pludselig har stået med en fyreseddel i slipstrømmen på finanskrisen, så mangler ingeniørvirksomhederne specialiserede ingeniører – især inden for baneområdet.

7. jan 2010 … Alene hos Rambøll er der et akut behov for mellem 10-20 ekstra ingeniører med erfaring inden for signal, spor og kørestrøm, fortæller Tonni ..

Ja, det er DSB og sporomlægningen.

Men 10.000 flere end de uddannede i 2015. Er Danmark virkelig ved at foretage en ganskevist hemmeligholdt og samtidig lynhurtig strukturtilpasning til den internationale konkurrence? Vi tror ikke på det.

Men vi læser jo at Frida Frost fra Ingeniørforbundet netop har givet meldingen, at Danmark mangler 10.000 ingeniører udover de uddannede i år 2015. Vi vil have dokumentation i form af en prognose eller noget lignende.

Tallene fra den koordinerede tilmelding er blevet offentliggjort, og på ingeniøruddannelserne og de naturvidenskabelige uddannelser er der 18 procent flere optagne end i 2009.

Men det er ikke nok. Ingeniørerne råber vagt i gevær og peger på, at Danmark i 2015 vil efterspørge omkring 10.000 flere ingeniører, end der til den tid er uddannet.

Vi overvejer om der måske skulle være en eller anden dokumentation i form at prognose, der viser dette behov for ingeniører i år 2015.

Vi skrev i 2006: https://danmark.wordpress.com/2006/08/12/uddannelse-pa-vrangen-fri-gratis-og-derefter/

Uddrag:

“Uddannelsesplanlægning – målet er

ikke strategisk overvejet ovenfra

“…Det er afgjort nemmest at blive optaget i Ålborg, og det er også her, der er en stor spredning i uddannelser, selvom ingeniør-kandidaterne opnår samme titel som kandidaterne fra Lundtofte. Linien med største optagelse i Ålborg er linien for Arkitektur og Design med 145 primo august 2006. Antallet af linier er afgjort for stort i Ålborg og 6-8 af linierne virker umiddelbart ikke i tråd med behovet for uddannelse i forhold til arbejdsmarkedet. Og her kommer vi til problemets kerne. Uanset har man også skudt fuldstændig ved siden af med studiegebyrerne…”

“…Et eller andet fortæller mig, at der er grusomme flaskehalsproblemer i Danmark, hvor man uddanner efter forskeres og uddannelseslederes snævre bureaukratønsker og andre særinteresser. Giver frit valg på hylderne for de studerende, de fleste med fri adgang og derefter blæse være med kandidaternes fremtid og erhvervslivets behov…”

Hvis du vil vide noget:

https://danmark.wordpress.com/2007/04/25/uddannelsernes-styring-er-ikke-en-skandale-men-en-katastrofe/

https://danmark.wordpress.com/2007/05/19/ungdom-uden-store-ambitioner-gymnasium-uden-krav/

2 kommentarer »

 1. Den jammer om forestående ingeniørmangel har før været anvendt.

  Jeg er overbevist om, at den udspringer fra Dansk Industri.

  Samme Dansk Industri ønsker jo af hjertet en masse muslimske ingeniører.
  Hvorfor ansætter de så ikke nogen flere?

  falkeøje

  Kommentar af falkeøje — 30. juli 2010 @ 11:50

 2. Vi mangler tusindvis af ingeniører, vi mangler tusindvis af læger, vi mangler tundsvis af sygeplejersker, vi mangler tusindvis af tandlæger.

  Vi mangler næsten alle slags arbejdere. Så derfor lad os bare begynde at importere endnu flere udlændinge…Er det mon det som er det skjulte budskab?

  I december 2006 hvor ledigheden blandt ingenører var på 1.700 udtalte formand for IDA:

  “Formand for IDA Lars Bytoft kan godt se, at danske virksomheder kan være nødt til at hente nogle spidskompetencer i udlandet. Men han forstår ikke, at så mange tyr til udenlandske ingeniører, når der trods faldende ledighed fortsat er mindst 1.700 ledige ingeniører i Danmark:

  »Jeg er helt med på, at alle 1.700 ikke er helt arbejdsmarkedsparate. Men det kan undre, at virksomhederne ikke vil bruge ressourcer på at efteruddanne og opkvalificere det “produktionsapparat” vi allerede har herhjemme, når de tilsyneladende er parate til at bruge ressourcer på at hente ingeniører fra udlandet. Der er altså fortsat et stort uudnyttet potentiale herhjemme,« siger han.

  Lars Bytoft peger på, at der bl.a. er en del ingeniører med udenlandsk baggrund i Danmark, der har utroligt svært ved at få job på trods af deres ingeniøruddannelse:

  »Det virker jo mærkværdigt, at virksomhederne tilsyneladende hellere vil hente ingeniører fra udlandet end at ansætte de ingeniører med udenlandsk baggrund, vi har i Danmark,” sagde han dengang.

  Kommentar af Kenneth — 30. juli 2010 @ 16:46


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s