Danmark

17. maj 2010

Lad Os Faa Æblekrigen Igang – ikke egnet for den gode smag


Jeg får oplyst om mine beregninger om ikkevestliges træk på velfærdskontiene:

“at dine tal forekommer helt vanvittigt overdrevne”

Virkningen kan diskuteres, tallene og udregningerne kan ikke.

Opgave til studentereksamen, matematik højt niveau,

2010 – eller rettere optagelsesprøven til gymnasiet

(anno) 1966

 

Givet 752 æbler af den gode stat. Faktoren 3,47 gange pr. individ er givet af den gode Velfærdskommssion nedsat af den gode stat:

752 æbler skal deles mellem 100 folkeskolebørn. Nu er det således at 11% af folkeskolebørnene hver skal have præcis 3,47 gange så mange æbler som hver af de resterende skolebørn, der ikke tilhører det gode ressourcestærke selskab, og derfor ikke skal optages i gymnasiet.

Tilhører du som opgaveløser i virkeligheden gruppen af de 11% eller restgruppen?

Det vil vise sig. Hvis du ikke kan løse opgaven, ville du være dumpet i 1966.

 

Tre spørgsmål:

Hvor mange æbler får da de 11% i alt ved denne skæve deling?

Hvis æbler antages i stedet at være milliarder, hvad bliver resultatet da?

 

Havde det været 15% i stedet for de 11%, der skulle have 3,47 gange så mange æbler hver som hver af resten, hvor mange æbler ville disse 15 % da have fået i alt?

——————————–

Facitliste med vejledende løsning:

x/(1-x)*89/11 = 3,47 medfører
x/(1-x) = 0,428876405 medfører
(1-x)*0,428876405 = x medfører
0,428876405 -0,428876405 *x = x medfører
1,428876405*x = 0,428876405 medfører
x=0,300149406 eller x = 30%

D.v.s. de 11% får 0,300149406*752 =
225,7 æbler eller 225,7 milliarder

x/(1-x)*85/15 = 3,47 medfører x = 38%
0,38*752 = 285,6 æbler eller milliarder

Her er så kun én streg under facit; den sidste kan du sætte.

Prøve til første alternativ:

225,7/11 = 20,52, hvilket er antallet af æbler til hver af de 11 ud af 100

(752-225,7)/89 = 5,91, hvilket er antallet af æbler til hver af 89 ud af 100

Det bemærkes, 5,91*3,47 = 20,52, hvilket viser at de 11 netop får 3,47 gange flere æbler hver end de 89 hver for sig.

—————————-

I 2. kommentar er ren forholdstalsberegning af spørgsmålene nys indkommet fra Sønderjylland med tilhørende ledsage-forklaring i kommentar nr. 4.

Det er gået tilbage

J.  E. Vig

5 kommentarer »

  1. En tyk streg sættes under.

    Kommentar af Kirsten Madsen — 17. maj 2010 @ 17:03

  2. Efter Jens Hansens “Den lille røde”
    89 + 11 = 100
    89 + 11 * 3,47 = 127,17
    752 / 127,17 = 5,913
    11 * 3,47 * 5,913 = 225,7

    De 89 vil så i taknemlighed over at blive kulturberiget nøjes med:
    752 – 225,7 = 526,3

    Kommentar af Menig 442 — 17. maj 2010 @ 19:37

  3. Hed han ikke Christian Hansen? Det betyder intet. Jens Hansen ‘havde vist en bondegård’.

    http://www.prominentdata.dk/regnebog.html

    Kommentar af Therese — 17. maj 2010 @ 20:58

  4. Efter Christian Hansens fordeler vi ved at tildele det, de 11 skal have mere én gang, og stikker så de 89 1 æble hver (godt det blev mere end et æble til de 89 alt i alt – men alting får en ende, så det kommer vi også til). Derefter spørger vi hvor mange gange denne trafik kan køre med 752 æbler. Det kan den heldigvis 5,913 gange. Så nu får hver af de 11 deres overration på 3,47 gange i alt 5,913 gange. De 89 får bare 1 æble 5,913 gange.

    Meget fin sønderjysk version af regnestykket

    Kommentar af Therese — 17. maj 2010 @ 21:25

  5. […] den med velfærdsforbruget. Her er det enten sammensat forholdsregning eller eventuelt kombineret en lille ligning i denne korte […]

    Pingback af Det er gaaet tilbage « Danmark — 9. juli 2011 @ 19:07


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s