Danmark

26. december 2009

En kommunists bekendelser anno 1953


Drømmekvinder. I arabernes religion, muhamedanismen, er nomadesamfundets håndfaste syn på kvinden som husdyr nedfældet i lovbestemmelser, der ikke alene indespærrer hende i haremet, men også gør hende temmelig retsløs der.

En mand kan forstøde en hustru, når han har lyst. Hvis det sker uden hendes skyld, skal han bekoste hendes underhold i 3 måneder og 10 dage.

Hos den jævne befolkning er kvinderne mindre rigoristisk afsondrede, men deres stilling kan ikke siges at være bedre af den grund. De har vævet tøjet, alle går klædt i, tæpperne de sidder på, teltdugen over deres hovede, men på marschen går kvinderne ofte med tunge byrder, mens mændene rider, og så snart der slås lejr, er det kvinder, som slår teltpælene i og henter vand ved brønden.

Den praktiske ringeagt for kvindekønnet modsvares af en højstemt romantisk kvindedyrkelse. De europæiske troubadurer og minnesangeres poesi har arabiske forbilleder, en hedere og sanseligere drømmedigtning end dens blegere europæiske efterbillede.

Den omhyggelige tilhylning af kvindelegemet har ført til, at den ringeste blottelse fremkalder vilde hungerhallucinationer. En samtidig af Muhammed, Amr il Kais svælger f.eks. i sådanne blottelser:

Fuldendt skønne er hendes lår, hendes krop er hvid og lille, hendes barm er som et spejl. Når hun vender sig, stritter hendes bryster; hendes blik er som en sky gazelles, hendes hår natsort og faldende yppigt over hendes ryg som daddelklynger fra en palmekrone. Hendes hofter er prangende over hendes ben, smækre som søbreddens siv . . .”

R. BROBY JOHANSEN,

“KROP OG KLÆR” s. 60-61, GYLDENDAL 1953.

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s