Danmark

27. juli 2009

Knut Hamsun er én af de betydeligste – Knut Hamsun lever!


Aktuel som aldrig før

150-året for Knut Hamsun (4. august 1859 – 19. februar 1952) skal afgjort ikke forbigås, som hans forfatterskab ellers er blevet det de senere år, især efter Thorkild Hansens bogProcessen mod Hamsun 1978 (med efterfølgende filmatisering). Knut Hamsun er én af de største forfattere i verdenshistorien. Uanset hvad frelste her og i Norge måtte ønske at udstille af infam afstandtagen er dette et faktum. Der er indrettet et smukt museum viet Knut Hamsun og hans forfatterskab i Lofoten.

http://da.wikipedia.org/wiki/Knut_Hamsun

Knut Hamsun skrev fem betydelige romaner før Adolf Hitler blev født og vandt Nobelprisen i litteratur 1920. Hans forfatterskab omhandler ingenlunde noget, der overhovedet ligner noget som kom til under Hitler. Han er allestedsnærværende og uanfægtet og samtidig dybt menneskelig, lige til, præcis, ser alt og skærer forløjetheden ud i feldspat, så det kan gøre ondt, og så man skulle tro han bl.a. skrev om vor ven Tøger Seidenfaden, hvis type sandelig også fandtes i Bergen i 1900, når redaktør Lynge får tørt på i en krytalklar velgrundet nedsabling af alt, hvad han står for i Børn af tiden og Redaktør Lynge. Tøger Seidenfaden kan så måske flotte sig med, at han er blevet noget nær en arketype, før han selv kunne vide af det.

August I og II er ligeledes vidunderlige og vidunderligt morsomme i en mørk vinter, hvor alt er gråt i gråt. 

Den Gaadefulde 1877

Et Gjensyn 1878

Bjørger 1878

Lars Oftedal (Artikler) 1889

Fra Det Moderne Amerikas Aandsliv 1889

Sult 1890

Mysterier 1892

Redaktør Lynge 1893

Ny Jord 1893

Pan 1894

Ved Rigets Port (Skuespil) 1895

Livets Spil (Skuespil) 1896

Siesta (Noveller) 1897

Aftenrøde (Skuespil) 1898

Victoria 1898

Munken Vendt (Versedrama) 1902

Kratskog (Noveller) 1903

Dronning Tamara (Skuespil) 1903

I Æventyrland (Rejseskildring) 1903

Det Vilde Kor (Digtsamling) 1904

Sværmere 1904

Stridende Liv (Noveller) 1905

Under Høststjærnen 1906

Benoni 1907

Rosa 1908

En Vandrer Spiller Med Sordin 1909

Livet Ivold (Skuespil) 1910

Den Siste Glæde 1912

Børn Av Tiden 1913

Segelfoss By 1915

Markens Grøde 1917

Sproget I Fare (Artikler) 1918

Konerne Ved Vandposten 1920

Siste Kapitel 1923

Landstrykere 1927

August 1930

Men Livet Lever 1933

Ringen Sluttet 1936

Artikler I Utvalg (Ed. Francis Bull) 1939

Paa Gjengrodde Stier 1949

———————

DE FØLER SIG RIGTIG RAMT – ALLE DE FRELSTE SÆBEBOBLERE I BÅDE HAMSUNS OG I VOR TID – DERFOR  HADET.

For f.eks.

Dansklærerforeningen vil have fjernet faget dansk – et enkelt lille træk

–      det drejer sig ikke kun om indvandring, men også om nedbrydning og omdannelse af menneskesindet blandt børn og unge

Vi ved at de kommende nøglepersoner med videregående uddannelse i Europa sendes på kurser, hvor de opgraderes i de nyeste teorier om udtryksformer, adfærd og psykologi til fremme af det islamiske Neu-Europa.

 Af de nyere ting denne lille engelske indgang:

Most generally, abandonment of Enlightenment confidence in the achievement objective human knowledge through reliance upon reason in pursuit of foundationalism, essentialism, and realism. In philosophy, postmodernists typically express grave doubt about the possibility of universal objective truth, reject artificially sharp dichotomies, and delight in the inherent irony and particularity of language and life. Various themes and implications of postmodern thought are explored by Foucault, Derrida, Lyotard, Rorty, Haraway, and Cixous.

 
Forræderiet udføres ikke i det skjulte, men ganske åbenlyst. Om tilsvarende tilgange til emnet i de andre nordiske nationalstater foreligger, kan vi ikke vide. Det ville være særdeles nyttigt at få indsamlet information herom, så vi kan få den frem i lyset og få ændret på forholdene, straffet de ansvarlige og sikre eftertiden de nødvendige kilder til at kunne foretage et opgør med historieforfalskningen, der løbende pågår, også i EU.

 
Lidt om den plantagte kulturerstatning her og i EU: http://www.lilliput-informatiom.com/revo.html pr. sindelags-apostel, der gav os 68-ere-ideerne omgjort til samfundsstyring, forsætter i EU.

I forordet til Dansklærerforeningens udgivelser, Danskfagets danskhed (Peter Heller Lützen, 2002) – uden mange kommaer – står følgende:

“Danskfaget er i den forstand ved at nedlægge sig selv som dansk fag.. Det er ved at blive et internationalt kulturfag. Og det er godt. Kun ved at underminere forestillingen om at der findes en fælles kultur for indbyggerne i  Danmark, kan man åbne og efterhånden afskaffe begrebet danskhed som pædagogisk og dannelsesmæssiget ideal. – Det mest hensigtsmæssige og hensynsfulde over for skolens og danskfagets brugere er at svække forestillingen om at der findes en dansk læsemåde. Det gør der heldigvis ikke længere. Danskfagets formål er derfor at undergrave danskheden. Selv om det er en anelse forvirrende at der stadig står ‘dansk’ på skoleskemaet, og selvom det formål aldrig er blevet formuleret, så er det det formål danskfaget med tiltagende begejstring har virket efter de seneste 40 år.”

Den historiske baggrund for forræderi-projektet rettet mod den danske nationalstat findes på næste link. Vi er faktisk i stand til at følge den samlede udvikling og de stærkeste kræfter bag projektet helt konkret siden 1700-tallets Jean-Jacque Rousseau (med bl.a. bogen “Emile”), 1800-tallets W.G. F. Hegel, W. Wundt og i 1900-tallet på dansk grund med Sofie Rifbjerg (Klaus’ faster), der i 1922 udgav reformpædagogernes verdslige bibel om såkaldt reformpædagogik. Udviklingen ramte først USA (som altid i nyere tid) i 1920erne), side hen tog det fart i Vesteuropa herunder i Danmark med 1960ernes sindelagteorier og de efterfølgende EU/UNESCO-projekter i 1980erne.

Der gives vægtige/vigtige historiske rids af udviklingen tilbage til 1700-tallet:

https://danmark.wordpress.com/2006/06/10/dansk-sprog-og-kultur-nedbrydes-uden-skrupler/

Den nyere historie kort bag bedraget i det ydre har vi noteret på:

1. https://danmark.wordpress.com/2006/05/30/landsforaedderi-uden-mindste-tvivl/

Europa på ny et ideologisk projekt:

2. https://danmark.wordpress.com/2006/05/30/et-ideologisk-projekt/

I 1990erne fik vi suppleret med tidligere redaktør på dagbladet Børsen, magister Henning Fonsmarks særdeles veldokumenterede bøger “Historien om den dansk Utopi” og “Kampen mod Kundskaber”, begge udgivet på Gyldendal, København henholdsvis 1990 og 1996.

”Kampen mod Kundskaber” finder tilbage til svulstens begyndende celledeling med henvisning til storinspiratoren John Dewey, der havde besøgt den store eksperimental-psykolog doktor Wilhelm Wundt og til den danske Sofie Rifbjerg, der mødte ham på koordineringmøde Calais 1922. Dernæst placerer Henning Fonsmark ansvaret utvetydigt og præcis: Hvad de sagde, hvor de sagde det, og ikke mindst hvem der sagde hvad, og hvad der besluttedes.

Intet er overladt til tilfældighederne. Henning Fonsmark skærer som topkirurg i helt ren snit helt ind til benet.

Information om Danmark dækker med historiske rids tiden før – om bl.a. Wundt og Hegel – og tillige visse særegne egne udviklingstendenser fra de danske reformpædagoger og helt over i erhvervsuddannelsen til økonom på den danske handelshøjskole i 1970erne med tilsyneladende fælles ideologiske inspiskere for

 Internationalismen som tænkeskema og adfærdsramme.

Et samlet gennemgang – uden visse nyere, men mindre ajourføringer – findes på: http://www.lilliput-information.com/skole/index.html

Mon ikke Knut Hamsun villet have bifaldet dette, om han havde levet i vor tid:

Næsten lige så umuligt som det er at gøre en postmodernist begribeligt, at historien og traditionen er basis for mening og erkendelse, er det svært at få hæderlige mennesker til at indse, at løgneren ikke blot lyver om én ting, men at han netop anvender de mest behændige tricks under hensyntagen til de umiddelbare, reelle magthaveres øjeblikkelige krav med det ene formål at få det hele til at glide så gelinde som muligt i hans retning – mod skyerne, hvorfra det som bekendt er umuligt at se og høre jorden.

 

Sonia

Supplement:

Marx og Engells i dette århundrede

2 kommentarer »

  1. […] att kritisera Norge för antisemitism. Men man väljer fel måltavla när man väljer författaren Knut Hamsun. Däremot finns på norsk TV finns en komiker vid namn Otto Jespersen som varje vecka drar […]

    Pingback af Bakom den moderna antisemitismen? « Danmark — 11. september 2009 @ 21:04

  2. […] er måske blevet for meget for Tøger, der er som skåret ud af Knut Hamsuns karakter ‘Redaktør Lynge’ fra omkring forrige århundredeskifte. Han er typen der med […]

    Pingback af Københavns Politi tager bladet fra munden – VI IMPORTERER KRIMINALITET FRA ØSTEUROPA « Danmark — 6. marts 2010 @ 09:08


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: