Danmark

30. april 2009

Tre gange bedre og tre gange billigere: Hjemmelavet rugbroed med surdej

Filed under: Culture, Danmark, folkeskolen, skoler — Tags: , , , , , — Jørn @ 23:00

Da vi konstaterede at skiveskåret rugbrød i dagligvarerforretningerne næsten ikke kan mugne og en stor procentdel genbrugs- eller gammelt brød indgår i hver nyfremstilling af brød, begyndte vi at fremstille rugbrød selv:

Rugbrød med surdej – Nordvesteuropæisk kulturbidrag

Surdej: 4 dl. groft rugmel 3 dl. kærnemælk eller yoghurt naturel 1/2 tsk. salt røres sammen og henstår ved stuetemperatur i 2-3 dage  

Brødfremstillingens 1. dag 50 gram fuldkorns rugmel 700 gram groft rugmel 250 gram hvedemel 8 dl. lunken vand 1 1/2 spsk. fint salt Surdej, mel og salt blandes godt, surdejen fordeles heri og vandet tilsættes under omrøring/æltning, lettest med hånden til massen hænger godt sammen og næsten slipper skålen (4-5 minutter). Dejen hensættes til hævning under vandstænket klæde i røreskålen i ca. 24 timer Man afskyller lettes hænderne i koldt vand.

Brødfremstillingens 2. dag Der fratages cirka en håndfuld dej, der nu gør det ud for surdejen ved næste brødfremstilling – den kan henstå i køleskabet i mindst 2 uger i lukket boks. Der tilsættes den hævede dej: 1/2 dl. mørkt hvidtøl 1 dl. vand 1 spsk. brun farin, 450 gram flækkede rugkerner plus evt. 50 gram hørfrø. Atter æltes det sammen med hånden til dejen bliver en klæbrig lind grødlignende sag. Portionen passer til en 9 1/2 x 10 1/2  x 30 cm slip-let rugbrødsform (denne form giver de sædvanlige brøddimensioner). Dejen fordeles i formen med en stor grydeske, så den fylder mellem 1/2 og 2/3 af formen. Formen hensættes med klædet over til efterhævning i ca. 3 timer, hvorefter det udfylder formen og er klar til bagning i cirka 2 timer +/- 5 minutter ved 175 grader (over/under varme) efter pensling med mælk. Vælges brødet fordelt ligeligt i to mindre forme er bagetiden ca. 1 time og 30 minutter ved samme temperatur.

Færdigbehandling og opbevaring Efter bagning vendes brødet ud af formen på et spækbræt og dækkes med klædet under afkølingen. Brødet vendes nogle gange under afkølingen. Det svøbes første dag i lettere vandstænket klæde. Derefter holder det sig bedst ved at det svøbte brød lægges i en plastikpose tillige. For to personer er der brød til cirka en uge eller godt og vel og så længe holder brødet sig fint. Sonia

7 kommentarer »

 1. Selvbagt er velbagt, som man sir. Jeg har bagt mit eget brød i mange Herrens år, men jeg begyndte faktisk fordi rugbrødet fra forretningerne var møgsurt at tygge på efter to dage, og muggent efter fire. Mit eget brød har endnu til gode at nå at blive muggent.

  I øvrigt kan jeg anbefale at komme mere øl i. Men jeg kan se at min opskrift er lidt anderledes end din.

  Kommentar af .sfw — 1. maj 2009 @ 08:07

 2. Tak for den opskrift :-)

  Er brødet meget “surt” ?

  Kommentar af Lotte — 1. maj 2009 @ 09:50

 3. Til Lotte
  Nej, afgjort ikke – surdejen er blot for at få det til at hæve og give det lidt smag. Det er faktisk nemmest at sige hvad det ikke. Det er ikke klamt, sødligt eller sådan direkte lidt fugtigt porøst. Det er faktisk meget lig rugbrøddet i 50-erne og 60-erne, om det siger dig noget. Brødet vejer omkring 2 kg, så det noget med gods i og så absolut uden alt det vi ikke gider.

  Til .sfw
  Rugbrød der er blevet plastemballegeret i nærmest varm tilstand mugner på stedet. Jeg har også oplevet det i sommertiden. Jeg prøver med lidt mere øl. Sammen med den brune farin fører det altså til klæbrig dejmasse, som man let får ud over hele bordet, fordi det slipper og slipper ikke, når det skal. Det er lidt lissom at administrere en halvtør plørepyt eller veje indholdet af i små portioner.

  Kommentar af Sonia — 1. maj 2009 @ 14:48

 4. Hej
  Kan I fortællle mig, hvorfor man bruger hvidtøl i rugbrød? Hvad gør det godt for?
  Tusind tak for en god side.
  Mange hilsner
  Liv

  Kommentar af Liv — 14. maj 2010 @ 09:42

 5. Hej Liv
  Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg ved det ikke. Jeg gider ikke skrive noget jeg tror, for det som regel forkert, når der intet grundlag for viden er.

  Min erfaring siger mig at sådan en brunlig Willemoes øl (rigtig øl) virker lige så godt.

  Mange hilsner
  Therese

  Kommentar af Therese — 14. maj 2010 @ 17:03

 6. […] Verdens bedste rugbrød er 3 gange billigere end det færdigkøbte: https://danmark.wordpress.com/2009/04/30/tre-gange-bedre-og-tre-gange-billigere-hjemmelavet-rugbroed… […]

  Pingback af RUG, ÆBLER OG MILLIARDER | transeurabia — 24. april 2017 @ 12:06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s