Danmark

19. august 2008

Hilsen fra England og Wales

Filed under: Culture, Danmark, folkeskolen, History, skoler — Tags: , , , , , — Jørn @ 10:01

Endnu engang fik vi mulighed for at finde et par åndehuller, Shrewsbury, Pwllheli og Chester.

Vi klarede halvvejen til Snowdons top fra Snowdon Ranger til fods. Naturskønhed er i sandhed ordet og masser af fårelort. Vi bruger Snowdon i vores logo for www.lilliput-information.com


 

 

 

 

 

Lidt livsstil og kultur: Både englændere og walisere er for 30-40 pct. alt for fede, og de unge er lige som i derhjemme til alt for meget amusement og themselves, all the time. Det første skyldes, at de kun spiser hvedebrød, chips og pomfritter med dip, når vi ser det, og det ser vi hele tiden. De kvikkeste er klare over problemet; men desværre, da man for et par årtier siden introducerede rugbrødet, skete dette under navnet German Bread. Herved sikrede man sig hermed, at det blev en fiasko. Vi har smagt noget, som de kalder ryebread (“rugbrød”), men guderne skal vide, vi kan hjemmelave det meget, meget bedre.

Turen står på borge denne gang, og her må vi sige vi er kommet til det rigtige sted. King Edward I byggede adskillige i perioden 1279-1287, og mange af dem står endnu. Flere er større de byer de ligger i. Desuden ser vi på romernes hovedby Chester, hvor romerne sad fra 79 AD til ca. 450 AD. Vi kan faktisk gå rundt om Chester på bymuren. Byen er i dag meget præget af de victorianske sorthvide bindingsværkshuse fra det sene romantiske 19. aarhundrede og Georgean huse fra 1700-årene, nogle af dem med forretningsfacader i både stuen og første sal med tilhørende fortov (“Rows”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det siges at 80 pct. af Englands større veje er anlagt netop, hvor romerne faktisk anlagde veje ved invasionen og senere. Det betyder ikke at vi priser det nye romerrige, og det gør englænderne og waliserne så sandelig heller ikke. England er alt andet end London og Liverpool. Men venstrekørslen betyder at danskerne sjældent når længere end til London eller en anden storby nær en lufthavn. Venstrekørslen/ ridningen blev efter sigende indført af sikkerhedsgrunde: Fjenden kan ikke effektiv trække sit sværd af skeden og angribe fra højre uden at gøre sig mere sårbar end den forsvarende.  

Lidt mere kultur og livsstil:

For turister kan det anbefales tage med bus og tog på henholdsvis korte og længere distancer. Bestilles billetterne herhjemmefra på fordelagtige og meget fleksible turistkort er de ganske billige sammenlignet også med det danske prisniveau. Danskerne er yderst velkomne i England, og øllet er særdeles velassorteret er rigtig godt. Af en eller anden grund har de en “tilbøjelighed til at ødelægge deres mad” under tilberedningen med enkelte undtagelser (efter vor smag), ligesom de sover i helt afsindige sengeopredninger…men ellers er de alletiders og mestendels frygtløse…mange ligesom danskerne i 1950-erne. Den økonomiske oprydning i begyndelsen af 1980-erne har betydet, at en mængde af de mindre byer er fuldt intakte med masser af småforretninger af alle slags. Ledigheden i England er den laveste i EU.

Det kan anbefales at leje en lejlighed for én eller to uger fra lørdag til lørdag og totalplanlægge via timetables direkte på Nettet. B&B findes overalt til kortere ophold. Vi har gæstet England og Wales nu syv gange med stor succes. De kollektive transportmidler er virkelig helt i top, og personalet i tog og på stationerne, der alle er betjente fra tidlig morgen så godt som, opfører sig hverken som SS eller Gestapo, men er yderst kundeorienterede og har god tid til alt og er meget forstående og bevidst hjælpsomme. Der er ikke noget som haster voldsomt i England, når bortses fra politi-, brandbiler og ambulancer, og den uskrevne hovedregel er, at man hjælper hinanden uopfordret, hver gang, der er behov herfor. Heller ikke i Wales, hvor politi hedder Heddlu. Selv børnene her er ægte to-sprogede.

Nogle få ting skal man derudover huske: Man bryder afgjort ikke en kø, man bruger ordene ‘please’, ‘excuse me’, ‘sorry’ and ‘thank you’ uafbrudt i alle sammenhænge. Det er så smukt, også efter vore tidligere fastholdte begreber; vi er rundet af den samme kultur og civilisation. Det koster som noget nyt kr. 500 at smide affald på gaden, hvis man pågribes. Det koster kr. 10.000 at gå over skinnerne, hvor det er forbudt.

Englænderne synes at være enige om én ting: Alle politikere er utroværdige

Det var i øvrigt første gang vi havde tre dage udaf fjorten med regn og byger på i alt syv ture.

Vi er tilbage den 21. august.

Sonia

3 kommentarer »

 1. I mødte vel ikke Brother Cadfael i Shrewsbury? :-D

  Kommentar af Anna Lyttiger — 21. august 2008 @ 19:28

 2. Nej, det gjorde vi vist ikke, men vi besøgte Shrewsbury Abbey

  Sonia

  Kommentar af Sonia — 21. august 2008 @ 19:31

 3. […] View […]

  Pingback af All Posts on http://Danmark.Wordpress.com « Danmark — 17. marts 2009 @ 21:50


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s