Danmark

3. februar 2008

Danmark 5-8 aar efter Sydsverige

Filed under: Crimes, Sverige — Tags: , — Jørn @ 11:55

 Fra: http://sydsvenskan.se/malmo/article281027.ece

“De ouppklarade morden – läs hela listan
Först publicerad: 20 november 2007 01:30
Senast uppdaterad: 2 februari 2008 23:35

Ouppklarade mord, listan uppdaterad 080202

Preskriberade sedan granskningen 2005.

Zygmund Matuszyk, 40 år, Skabersjö, juni 1982.
Ses som politiskt mord eller som spionmord. Kroppen hittades i juni av en slump under plöjning av en åker. Matuczyk levde i Malmö och försvann från sitt arbete i mars. Ingen har varit misstänkt för mordet. Polisen tror att lösningen finns utomlands.

Mohammed Hamouda, Malmö, januari 1981.
Huggen i hjärtat, hittad utanför porten. Bråk med prostituerad kvinna i det ungkarlshotell där han bodde. Kan vara självmord, men inga fingeravtryck på kniven. Hjärndöd, men vårdades under någon vecka.

Maria Freund, 33 år, Gabor Freund junior, 16 år, Matyas Freund, 5 år, Malmö, januari 1981.
Morden upptäcktes eftersom julstjärnan i familjens lägenhet aldrig släcktes. Det fanns inga spår av strid i lägenheten. De tre offren var ihjälslagna med ett “trubbigt föremål”. Pappan, som blev efterlyst och senare dödförklarad, handlade med guld i stor skala visade det sig under utredningen. Hans bil lämnades parkerad på Domus parkering på Södra Förstadsgatan i Malmö. Ett enligt polisen trovärdigt vittne ska ha träffat pappan i Tyskland och pratat med honom. Mötet ska ha inträffat efter trippelmordet. I familjens bankfack hittades flera guldföremål och på ett konto fanns 150 000 kronor. En del guld fanns i bostaden, gömt i gardinstängerna.

Ej preskriberade:

Ljubomir Pizevski, 47 år, Malmö, februari 1986.
Slagen till döds i sin lägenhet, troligen med ett askfat. Mordet räknades som enkelt att klara ut. En arbetskamrat hade besökt Pizevski på morddagen för att köpa lägenheten. Mannen åtalades men friades två gånger i domstol. Polisen saknar andra teorier och arbetar inte med fallet.

Kjell-Arne Håkansson, 46 år, Malmö, mars 1986.
Väktare som sköts i hissen under arbete med att hämta pengar hos NK. Tre män greps och anhölls men släpptes snart i brist på bevis. Tips-pengar har utlovats på 250000. Mördarna tros ha varit i Sverige tillfälligt för att genomföra kuppen.

Alexandru Vlonga, 37 år, Helsingborg, maj 1986.
Elena Crunicean, 32 år, Helsingborg, juli 1986. Constantin Petrisor, 56 år, Helsingborg, augusti 1986.
De så kallade ”rumänmorden”. Alexandru Vlongas döda kropp hittas den 21 maj 1986 i Sydhamnen i Helsingborg under muddrings-arbeten nära Västra Massgodskajen. Utredningen visar att Vlonga, som är flykting från Rumänien, är efterlyst för mordet på en italiensk gangsterledare 1984. Medmisstänkt för det brottet är en man som snart ska drabba det svenska rättssystemet med full kraft – Ioan Ursut.
Ytterligare två män var med om mordet och döms i Italien.
Vlonga var skjuten i nacken med en pistol, kaliber 7,65 mm. I juni 1986 grips Ioan Ursut tillsammans med en medbrottsling nära Glumslövs sparbank. De har ett vapen, kaliber 7,65, i bilen och även rånarmasker. De erkänner förberedelse till grovt rån och döms senare för detta.
Efter anonyma tips börjar polisen gräva i sanden på badplatsen vid Råå i juli. En halv meter ner i sanden hittas rumänskan Elena Crunicean i fosterställning med ytterkläderna på. Hon är mördad med nackskott. Crunicean var i landet på turistvisum och fästmö till Alexandru Vlonga.
Constantin Petrisor, även han rumän, försvann i slutet av mars samma år. Det anmäldes av grannarna först i slutet av maj, efter fyndet av Vlonga. Petrisors lik hittas i slutet av september i ett stenröse i Örby söder om Helsingborg. Även det efter ett anonymt tips som säger att det ”kan löna sig att gräva” på just den platsen. Petrisor och Vlonga kopplas ihop av flera vittnen. Även Petrisor antas ha haft ett kriminellt liv vid sidan av.
Under sin häktningstid erkänner Ioan Ursut inbrott i Petrisors lägenhet. Efter att Italien begärt Ursut utlämnad för mordet 1984 erkänner han plötsligt mord på Petrisor. Det tar han senare tillbaka. Trots att Ursut kände till märkligt många detaljer om de tre morden kraschade utredningen.

Man, 79 år, Eslöv, juni 1986.
Hans anhöriga saknade honom och begärde polishjälp. Mannen hittades därefter mördad i sin lägenhet. Han hade varit död några dagar. Skånepolisens grupp för kalla fall arbetar under våren 2007 med fallet. Mannen mördades på grund av sin sexuella läggning, är den senaste teorin. Han hade flera tillfälliga kontakter med yngre män. Genom motivet kopplar kalla fall-gruppen mordet till tre andra utredningar om mord på homosexuella.

Jan-Bertil Andersson, 53 år, Eslöv mars 1987.
Kom i bråk med en kompis om en kvinna, berättar två vittnen. Enligt dem ska kompisen ha slagit Andersson flera gånger i huvudet med ett stolsben så att blodet stänkte. Men den misstänkte var alkoholmissbrukare och minns bara att han gav Andersson ”några lusingar”. han häktades med bevisen räckte inte för ett åtal. Bland annat hittade inte rättsläkaren några krosskador i huvudet på Andersson. Bara en mindre blödning på hjärnan kunde konstateras. Mannen släpptes. Inga ytterligare satsningar har gjorts för att lösa mordet.

Man, 27 år, Malmö, augusti 1987.
Knivhuggen till döds. Mannen var försöksutskriven från Östra Sjukhuset och placerad i en genomgångslägenhet på Kirseberg. Hade legat död i flera dagar. Hade en relation med annan Mös-patient med samma diagnos, schizofreni. Polisen hade kommit hem till dem och medlat vid slagsmål. Den misstänkte friades vid rättegången, men dömdes för rån till psykvård. Mordet ägde rum under Malmöfestivalen. Kopplas till tre andra mord på homosexuella.

Fredrik Solleström, 29 år, Malmö, november 1988.
Polisen fick få uppgifter från de sinovietnamesiska kretsar som Solleström tillhörde. Han kom från Taiwan till Sverige där han sköts med ett hagelgevär som hölls mot bröstkorgen, skottet tog i hjärtat. Spaningspärmarna öppnades senast när en anhörig i Taiwan ville veta resultatet av obduktionen.

Marja-Leena Svensson, 35 år, Ödåkra, januari 1989.
Förblödde på Hotell Fleninge efter att ha blivit huggen med kniv i benet. Två missbrukare som varit i sällskap med kvinnan åtalades men frikändes av domstol.

Niklas Elmberg, 20 år, Lund, oktober 1991.
Mördades strax efter att han lämnat en kamrat vid en korvkiosk i Lund för att cykla hem till Bjärred. Han kom inte fram och efterlystes genast eftersom han hade bokat en utlandsresa. Kroppen hittades efter några dagar i ett dike. Elmberg hade dödats med flera knivhugg. Cykeln hade stulits av förbipasserande och hittades efter flera dagar i Lund sedan en anhörig i familjen hört av sig till polisen. Polisen kalla fall-grupp granskade våren 2007 fallet sedan nya tips om vem som kan ligga bakom mordet nått polisen. Tipsen avfärdades efter granskning och polisen bedömer nu att utredarna inte kan komma vidare i utredningen.

Tommy Gripenhov, 49 år, Helsingborg, december 1991.
Gripenhov var affärsman och var på väg till en konkursförhandling i tingsrätten. När han satt sig i sin bil utanför kontoret briserade en bomb. Polisen är säker på att mordet inte hade med hans affärer att göra. Motivet tros istället finnas i hans privatliv. En nära släkting, dömd för att ha hanterat sprängmedel och även sprängt laddningar, har suttit häktad. Han reste utomlands samma morgon som mordet ägde rum och hade ett helt kemilaboratorium i hemmet. Misstankarna har formellt skrivits av. Inga andra teorier har lett vidare.

Theo Paraskevac, 25 år, Lund, maj 1992.
Polisen tror att mördaren försökt flera gånger. I början av året sköt någon med hagelgevär mot Theo Paraskevacs på hans pizzeria i Staffanstorp. I maj sköts Theo till döds i sitt gatukök i Lund.

Bartosz Cerkowniak, 24 år, Malmö, juni 1993.
Mordet uppdagades när polisen öppnade en bil i Malmö hamn. Cerkowniak hade då varit försvunnen i ett halvår. Det har funnits en huvudmisstänkt – Cerkowniak var tillsammans med mannens dotter, vilket mannen ogillade starkt. Mannen har inte åtalats för mordet men dömts för andra brott – rånmordet på Claeshallens ägare. Polisen funderar på mordutredningen varje gång den mannen är aktuell för andra brott.

Emil Rittbo, 6 år, Hörby, december 1993.
Sköts till döds när bankrånare öppnade eld mot den bil pojken åkte i. Det finns spår: ett finger-avtryck på en handgranat som hittades vid rånarnas flyktbil efter dubbelrånet i Hörby samt även ett handflateavtryck på ett automatvapen. Avtrycken har inte kunnat matchas mot någon ägare. Polisen räknar med att en krets rånare som härjat i södra Sverige under många år låg bakom dubbelrånet och mordet. Kalla fall-gruppen har de senaste åren granskat fallet i hopp om att Statens kriminaltekniska laboratorium skulle hitta teknisk bevisning. De förhoppningarna har polisen hösten 2007 gett upp.

Joakim Boman, 23 år, Helsingborg, februari 1994.
Offer för revirstrider mellan olika mc-gäng. Boman räknades som anhängare till Hells Angels och fanns på en illegal nattklubb när mc-rivaler kom dit och sköt vilt bland gästerna.

Bengt Kronbert, 49 år, Malmö april 1994.
Sparkades till döds i sin trappuppgång efter att han sagt till en ung man att inte sparka på en cykel. Ett vittne såg delar av dödsmisshandeln genom tittögat i dörren. En ung man med Kronberts blod på sina strumpor blev dömd i tingsrätten, men friad i hovrätten. Han misstänktes också för att ha hotat en man i granntrappan dagen före mordet.

Carl-Erik Björkegren, 74 år, Viken, juni 1994.
Försvunnen efter att ha gått i konkurs med mer än en miljard i skulder. Björkegren har aldrig hittats vare sig levande eller död. Nu behandlar polisen försvinnandet som en mordutredning, men utan aktivt spaningsarbete. Dödförklarades 2005.

William Szlayov, 37 år, Malmö, juli 1994.
Misshandlad till döds och hittades dold mellan två motionsspår i Bokskogen utanför Malmö. Polisens teori är att han mördades som en följd av orena knarkaffärer. Mördaren är inte spårad. Polisen tror att det är någon av dem som dömts för narkotikabrott som bevisats i samband med mordspaningen. En 28-åring är huvudmisstänkt.

Marek Vrobel, 26 år, Hässleholm, september 1994.
Hade legat mördad några månader under hösten. Hittades vid Finjasjön. Vrobel var i Sverige tillsammans med en polsk kamrat som lämnade landet. Polisen anser att detta är mördaren och har lämnat uppgifterna till rättsväsendet i Polen. Svensk polis har inte följt upp vad som skett i Polen.

Rolf Wallentin Larsson, 67 år, Malmö, oktober 1994.
Ihjälslagen i Magistratsparken. Tros ha kommit i bråk med någon när han gick hem på kvällen. Polisen trodde ett tag att det var rånmord. Den mördades nycklar var borta. De föll ner ur ett träd några månader efteråt. Två ynglingar sammanstrålade med Larsson, enligt ett vittne. En man följde honom in i parken enligt ett annat vittne.

Ture Edvinsson, 71 år, Örkelljunga, mars 1995.
Dök aldrig upp till ett avtalat möte. Han hade blivit slagen till döds inne i köket i sin gård utanför Örkelljunga. Det fanns många spår av mördaren på gården. Ingen har kunnat knytas till dem. Polisen tror inte på rånmord eftersom Edvinsson hade kvar en hel del pengar hemma.

Anita Tesling, 75 år, Lund, augusti 1996.
Mordet anses uppklarat. En kvinna i 40-årsåldern, bekant med pensionerade tandläkaren Anita Tesling, delgavs misstanke om mord men blev aldrig häktad eftersom hon ansågs säkert förvarad på psyket. Kvinnan var arg över att inte ha fått hjälp med pengar av Anita Tesling. Kvinnan rymde och tog livet av sig genom att hoppa framför ett tåg.

Xam Muoi Trinh, 36 år, Malmö, november 1996.
Dödad med kniv eller något liknande vapen i en tvättstuga på Docentgatan. Polisen tror att mordet kan bevisas om man hittar rätt misstänkt. Det finns blodspår och DNA-spår som tros komma från mördaren. Två män har varit anhållna som misstänkta. Båda har friats under polisutredningen.

Evgueni Goloubtchik, 46 år, Malmö, augusti 1997.
Han sköts ihjäl utanför B&W på Jägersro i närheten av sin bil. Goloubtchik sysslade med skeppsmäkleri tillsammans med flera kompanjoner, bland dem en annan ryss som senare besköts utanför sitt hem på Bellevue i Malmö. Polisen utgår från att en kontraktsmördare hyrts in för att begå mordet.
I bakgrunden låg en konflikt i skeppsredarbranschen.

Malak Forouzandeh, 72 år, Lund november 1997.
Bränd kropp. De yttre tecknen i hennes bostad tydde på någon form av rituell handling. Kroppen hade spår av grovt yttre våld mot huvud och även kroppen. Det finns tekniska spår, men ingen misstänkt. Flera hundra förhör har hållits och de anhöriga har utlyst en belöning på 100 000 kronor.

Sven Eric Swärd, 65 år, Åstorp, november 1998.
Maskerade rånare trängde in i vapenhandlaren Swärds bostad och sköt honom till döds. Polisen tror att han mördades som ett led i annan brottslighet.

Johan Sjunnesson, 25 år, Landskrona, november 1998.
Tips från kriminella efter rånmordet på vapenhandlaren Sven Eric Swärd gjorde att polisen hittade en blodig bil i Helsingborg. Blodet kom från Sjunnesson som hittades först ett halvår senare, den 1 juni 1999, i hamnen i Landskrona.

Juliana “Julia” Oltenau, 18 år, Höganäs, december 1998.
Hon hittades svårt skadad i en villaträdgård nära hemmet. Juliana mördades sedan hon gått ut för att köpa bröd på en bensinmack i närheten av bostaden. Två barndomskamrater har friades av tingsrätten i december 2006 efter att de skyllt mordet på varandra. Båda erkänner att de var på plats när Julia dog. Tingsrätten utesluter andra gärningsmän.

Musse Gatua, 38 år, Malmö, december 1998.
Han hittades död, knivmördad i sin egen lägenhet sedan en kamrat med nycklar gått in till honom. En man har varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för mordet. Den misstanken är nu avskriven.

Morgan ”Molle” Blomgren, 37 år, Helsingborg, februari 1999.
Ännu ett av morden i mc-miljö. Blomgrens kropp har inte hittats. Polisen räknar försvinnandet som ett mord med tanke på de kretsar han umgicks i. Blomgren var medlem i Hells Angels.

Henrik, 12 år, Ängelholm, maj 1999.
Ett försvinnande som räknas som mord. Fadern har varit anhållen och häktad två gånger. Senast under sommaren 2006. En dag kom inte pojken till skolan som han borde gjort. Spaningen inleddes snabbt och har varit omfattande. Varken pojken, hans gympapåse eller hans skolväska har någonsin återfunnits.

Anders Bernsheim, 32 år, Malmö, augusti 1999.
Sköts till döds i sin taxi på Barlastgatan i Limhamns industriområde. Bilen var parkerad in mot stan som om han skulle hämta upp någon och stod och väntade när han sköts. Bernsheim sköts genom vänster tinning på nära håll.
Polisen anser att motivet snarare är relaterat till någon form av hederssak sedan Bernsheim blivit misshandlad i en konflikt kring en kvinna i mc-miljö. En anhållen man, HA-medlem, friades av vittnen.

Man, 56 år, Malmö, november 1999.
Knivmord på Lugna gatan i Malmö. Mannen hittades mördad sedan han saknats på arbetet.
Ett av de fyra olösta morden som polisens kalla fall-grupp under våren 2007 misstänker har med offrens sexuella läggning att göra. En man som offret umgicks med på klubben Indigo den sista kvällen han sågs i livet har polisens kalla fall-grupp nu identifierat.

Carina Thorén, 34 år, Eslöv, september 2000.
När hon hittades mördad fanns det en man i lägenheten. Han blev anhållen men släpptes. Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp (GMP) har varit inkopplad i utredningen. Mördaren tros vara en av kvinnans bekanta.

Fredrik Lindberg, 30 år, Helsingborg, oktober 2000.
Polisen behandlar det som ett mordfall. Lindberg var knuten till Hells Angels i Helsingborg.

Lars-Åke Ingmar Busch, 45 år, Sjöbo, april 2001.
Ambulans kallades till en trappuppgång där det fanns en blödande man. Polisen anser sig veta i vilken krets man ska hitta mördaren men man har inga bevis som kan skilja den ene misstänkte från den andre.

Hussein Mahmood, 39 år, Malmö, maj 2001.
Skjuten med ett hagelgevär utanför katolska kyrkan i stadsdelen Rosengård. En teori är att han lagt sig i några ungdomars kriminella affärer och mördats av någon ur den kretsen. Ett par tonåringar har varit anhållna men bevis saknas.

Zlatko Zakovico, 35 år, Kullaberg, maj 2001.
Hade bott i Sverige i två år och under tiden umgåtts i tungt kriminella kretsar.

Julian Wysoczanski, 53 år, Ystad, juli 2001.
Polistekniker avslöjade mordet när de hittade rester av en bränd kropp. DNA visade att det var den försvunne ägaren till ett hus i Rögla utanför Ystad.

Ulrika Åkesson, 28 år, Helsingborg, juli 2001.
Arbetskamraterna saknade henne och larmade föräldrarna som hittade dottern död i sina bostad. Obduktionen avslöjade att hon blivit strypt. Det fanns inga spår efter inbrott eller strid i lägenheten.

Milenko Dunjic, 40 år, Brizita Dunjic, 33, Helsingborg, oktober 2001.
Sköts båda i bostaden när dottern var ute på gården. Två män med relation till paret greps efter morden. Båda har sedan släppts. Polisen tror att en personlig vendetta ligger bakom morden.

Sasa Vucicevic, 23 år, Malmö, november 2001.
Skjuten efter några månader i Sverige. Polisen hade flera spaningsuppgifter om honom eftersom han under sin korta tid här umgicks med flera kriminella.
Under en rättegång i Bosnien mot Goran Kotaran, dömd två gånger i Sverige för mord, kom uppgifter om att det var Kotaran som dödade Vucievic. Skånepolisen har under hösten 2007 begärt att få förhöra Kotaran i Bosnien.

Davor Smailagic, 27 år, Genarp, januari 2002.
Hade bara varit i Sverige i åtta månader, men hunnit skaffa sig tillräckligt med fiender som ville se honom död. Troligtvis genom sitt yrkesval som torped i Malmös undre krogvärld. Han hade inga uppenbara skador på kroppen.
Försvann på nyårsafton efter en fest. Hade sällskap med två andra festdeltagare när han sågs sista gången. Hittades den 3 januari 2002 när polisen sökte efter annan person.
Bland annat har polisen kartlagt Smailagics umgängeskrets och upptäckt att samma människor kretsade kring mordet på Sasa Vucievic.

Man, 36 år, Eslöv, juli 2002.
Hittades mördad i sin lägenhet den 20 juli. Han hade tidigare varit utsatt för hot, bland annat fått sin ytterdörr insparkad. Polisen har inte avslöjat mordmetoden.
Polisens kalla fall-grupp misstänker att mannen mördades för att han var homosexuell och polisen har sökt samband med tre andra mord som kan ha skett på grund av offrens sexuella läggning.

Göran Wieder, 55 år, Malmö, januari 2003.
Affärsman, dömd för ekonomiska brott. Fyra personer åtalades för att ha ingått i en mordpatrull som sköt Wieder genom hans köksfönster. Den i brottssammanhang kände LP-miljonären åtalades för att ha beställt mordet. Alla friades i tingsrätten. Rättegången i hovrätten ser ut att aldrig bli av eftersom polisen inte får tag i en av de åtalade som har flyttat till Serbien.

Oidentifierad, Malmö, juni 2003.
En kolonist som skulle gräva för ett bättre avlopp stötte mot en plastsäck med delar av en styckad människa. Vem som mördats är ännu okänt. Polisen tror inte att den mördade är från Sverige.

Kooros Effatian, 65 år, Malmö, juni 2003.
Effatian hittades skjuten i sin lägenhet på Gånglåtsvägen i Malmö. Kulan kan komma från samma vapen som vid mordet på Firas Al-sharia sex veckor senare. Polisens huvudhypotes var länge att Effatian mördades samme man som sen sköt Firas al-Sharia. Polisens kalla fall-grupp har granskat fallet och misstänker att det är ett politiskt mord. I så fall har det sannolikt inget att göra med mordet på Firas al-sharia.

Firas Al-sharia, 23 år, Malmö, juli 2003.
Andra mordet på Gånglåtsvägen. Sköts i skallen bakifrån med en automatpistol när han var på väg till jobbet på morgonen. Ingen uppenbar koppling till Kooros Effatian. Polisen lutar nu allt mer mot att mordet inte har något med mordet på hans granne att göra.

Vlado Macak, 31 år, Helsingborg, juli 2003.
Två män på moped körde upp bredvid Macaks bil när han skulle lämna en fotbollsträning. En man klev av och sköt från nära håll flera skott. Macak skulle ha vittnat i en mordrättegång i Landskrona. Uppfattades som något av en gangsterkung i nordvästra Skåne. Det fanns ett mordkontrakt på Vlado Macak sedan ett år tillbaka, han vidtog omfattande åtgärder för att skydda sig.

Oidentifierad man. Bjuv, september 2003.
Polisen har ännu inte lyckats identifiera den man som hittades mördad i ett skogsområde i trakten av Ekeby i Bjuvs kommun.

Marua Ajouz, 18 år, Malmö oktober 2003.
Svampplockare hittade hennes avhuggna huvud i en skogsbacke i bokskogen utanför Malmö. Hennes expojkvän och flera barndomskamrater var kriminella och missbrukare, trots sin unga ålder. Tre av dem misstänks för mordet men bevisen är svaga. Polisen arbetar fortfarande med att försöka förhöra ett nyckelvittne, som polisen misstänker tidigare inte velat eller ha vågat berätta vad han vet.

Eva-Marie Strandmark, 29 år, Kristianstad, juni 2004.
Hittades död i sin säng när brandmännen släckte hennes brinnande hus. Sannolikt var det mördaren som satte eld på sovrummet. Eva-Marie Strandmark sågs sista gången kvällen innan hon dog. Hon var då ute med en väninna och åkte vad man vet ensam hem till huset. Ingen har varit officiellt misstänkt och hösten 2007 har utredningen lagts åt sidan.

40-åring, Kristianstad, juli 2004.
Den 40-årige mannen giftmördades på ett hotellrum i Kristianstad sommaren 2004. Polisen misstänker en tragisk familjehistoria och åklagaren vill ej släppa namnet.

Jimmy Svensson, 20 år, Ängelholm, juli 2004.
Försvann i juli 2004. Skulle då ut på en cykeltur, enligt styvpappan som uppges vara den siste som sett Jimmy Svensson. Det tog till våren 2005 innan polisen rubricerade om det från ett försvinnande till mord, förtegna om anledningen till det.

Ivan Pantic, 29 år, Malmö, december 2004.
Indrivare i den undre världen. Troligtvis hade han gett sig på ”fel” folk. Sköts i juni 2004 med två skott i huvudet – men överlevde. Ett halvår senare kom mördarna ikapp honom. Polisen anser att det var ett beställningsjobb.

Ann-Kristin Malm, Dalby, september 2005.
Polisen befarade kort efter hennes försvinnande att hon blivit mördad. Hon lämnade jobbet på eftermiddagen 20 september och åkte hemåt. Den 4 december hittades hon mördad och nergrävd söder om Veberöd. En man har varit anhållen – han är nu fri men fortfarande misstänkt.

Petar Grujic, 62 år, Malmö, juli 2005.
Han var känd som ”Gudfadern” i vissa kriminella kretsar. Medlare mellan kända kriminella. Tidigare nära band med den man som pekas ut som gangsterledare i Stockholm. Petar Grujic sköts utanför Café Nesta på Södergatan i Malmö. Mordet begicks mitt i rusningen på en av Malmös mest befolkade gator.

Sedan Sydsvenskans kartläggning i mellandagarna 2005 har ytterligare fyra mord förblivit ouppklarade

Tjörnarp, 15 juni, 2006 60-årig delvis rörelsehindrad kvinnan hittad mördad i sitt hem. 30-åring greps dagen efter upptäckten, men bevisen räckte aldrig för häktning. Mannen släpptes och sedan dess har inga synbara framsteg skett i utredningen.

Båstad, 11 januari 2007. Äldre par försvunnet från Hovs Hallar på Bjärehalvön. Paret har aldrig hittats men polisen är övertygad om att de mördats av en 21-årig bekant, som hade sista kända kontakten med paret 11 januari och utnyttjade mannen ekonomiskt efter försvinnandet. Frikänd i tingsrätten. Inte överklagat. Går inte att lösa utan kropparna.

Helsingborg, 14 januari 2007. 23-årig gängkriminell ihjälskjuten på Södergatan inför flera vittnen. Polisen anser att vittnen tiger om sanningen, även de som var vänner med 23-åringen.

Malmö, 9 december 2007. 33-årig tidigare svartklubbsägare mördas i ett garage på Bennets väg i Malmö. Skjuten med flera skott. Körde en lyxig Audi A8 som stod skriven på en annan person. Klassas som ett gangstermord. En röd golf som rörde sig i närområdet både före och efter mordet syns på bilder från en övervakningskamera. Det är polisens enda ledtråd. Personerna i Golfen kan vara vittnen och är inte misstänkta för brott.

Malmö, 1 februari 2008. 24-årig tidigare brottare hittas skjuten med flera skott, minst ett i huvudet, på Lantmannagatan. Står upp, rejält nerblodad, och faller ihop vid en refug. Förklaras död på sjukhus. En bil tagen i beslag, enligt obekräftade uppgifter (080202) med spår från skottlossning. Inga ledtrådar efter mördaren eller mördarna. Flera vittnen säger i efterhand att de hört skottlossning, men inget annat.”

Sonia

10 kommentarer »

 1. Vi kallar detta för den svenska modellen. I Sverige har vi t ex dubbelt så många mord som i USA, vi har flest mord per capita i hela Västvärlden. Allt beror på massinvandring.

  http://exitsverige.blogspot.com/

  Kommentar af Jon Olsson — 3. februar 2008 @ 22:50

 2. Ja, det er en katastrofe. Oplysningen om antal mord i Sverige i sammenligning med USA ‘må vi desværre oplyse’ stammer herfra:

  https://danmark.wordpress.com/2006/07/01/sidste-internationale-kriminalitetssammenligning-formentlig/

  Den engelske udgave af denne post har haft 13.047 besøgende indtil nu:

  https://danmark.wordpress.com/2006/07/01/last-comparison-of-crime-rates-between-nations-ever/

  Få den endelig ud til dine landsmænd. Det var den sidste internationale sammenligning, der kunne foretages. Det er umuliggjort nu.

  ————
  Vi sendte jer en e-mail, men fik den ikke igennem?

  M.hj.hälsninger
  Sonia

  Kommentar af Sonia — 3. februar 2008 @ 23:17

 3. […] har skabt nordiske netværker der også arbejder nationalt. Bare rolig Norge følger Danmark og i øvrigt er Sverige allerførst efter Holland: Her skal vi ikke skændes, men søge mod modstandsorganisationerne i de respektive […]

  Pingback af Norsk Kommentar Til Planlaegning Af Terror i Danmark « Danmark — 13. juli 2008 @ 21:02

 4. hellu :-) vanner

  vet ni mojligtvis nagat om
  om ni har sett

  har ni sett nagat liknande innan?

  Halsningar

  Agneta

  Kommentar af Agneta S — 11. september 2009 @ 15:59

 5. Nej, aldrig og hvor er det lige den relaterer sig til indlægget. Lad gå denne gang, der er for mange fede danskere…også

  Kommentar af Sonia — 11. september 2009 @ 16:17

 6. […] Danmark 5-8 år efter Sydsverige […]

  Pingback af Svenske pensionister skal betale for indvandrerne « Danmark — 18. januar 2010 @ 10:31

 7. Uriasposen og undertegnede bragte forleden et indlæg omkring domfældelsen af Dennis Kaufmanns morder, som var en person med “anden etnisk baggrund”, der åbenbart hedder Hassan. Drabet på ham kaldes herhjemme ikke for mord, men “dødsvold”. Ud fra den betragtning er det vel ikke så underligt at vi ikke har specielt mange drab hertillands.

  En læser foreslog en samlet opgørelse over antallet af danskere som er blevet slået ihjel af “nydanskerne”. Interessant, men nok uendeligt vanskeligt at gennemføre i praksis.

  Kommentar af jernhesten — 10. oktober 2011 @ 11:47

 8. Ja, og vi præsenteres ikke rådata, men bearbejdede/manipulerede oplysninger. De registrerende ved det, vi skal ikke vide det.

  Kommentar af Therese — 11. oktober 2011 @ 23:06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s