Danmark

26. december 2007

Uetiske US job antal?

Filed under: Economics — Tags: , , , , , — Jørn @ 17:47

Uddrag af den engelske version på: http://enlightenedeconomics.wordpress.com/2007/12/06/%e2%80%a2-unethical-us-job-numbers/ 

Uetiske US job antal

Selvom i hvert fald ledighedsstatistikken er langt bedre i USA, end den er her, bl.a. er den mere simpel, og det samtidige  in- og outprincip derovre giver en langt større sikkerhed for troværdigheden, så kritiseres den også derovre: 

“Forretningsverdenen afventer med skælven på den den første i hver måned, offenliggørelsen af tallene fra (de samtidige) ledigheds- og beskæftigelsesstatistikker.  Aktie-, obligations- og varemarkederne svinger ofte betydeligt fra offentliggørelse til offentliggørelse. Medierne fokuserer på de offentliggjorte tal og diskuterer deres relevans for den økonomiske aktivitet. Men hvor er analysen, den kritiske analyse af, hvorledes disse tal bliver til – eller deres troværdighed? 

Stoler alle økonomer virkelig blindt på den amerikanske regerings ledighedstal (og andre statistikker tillige)? Er de store bankers økonomer for bange for at grave i antallene, fordi de frygter for at komme til at genere eller forvirre arbejdsgivere og klienter? Hvilken rolle spiller ærlighed, etisk ansvarlighed, for disse institutioner i forhold til offentligheden?   

Heldigvis dukker der lejlighedsvis diskussioner op om etikken og troværdigheden ved disse statistikker.  

For eksempel, sidste år, hvor Phillipp Bagus bidrog med en article,’ Spørgsmålet om Akkuratessen bag Økonomiske Data’, August 17 2006, http://www.mises.org/story/2280:

“[At] vi… ser på spørgsmålet om, hvorfor problemer med akkuratessen/validiteten bag økonomiske data sjældent nævnes eller forbigås i tavshed inden for økonomi, medens den fysiske videnskab har en udbredt erkendelse heraf.” Og videre. “I modsætning til inden for fysik er der stadig ingen offentliggjorte estimater af de statistiske fejlkilder (for eksempel) inden for økonomi. De forskellige fejlkilder som er i spil inden for de sociale videnskaber tilsiger ellers, at fejlene i de økonomiske observationer er betydelige… Økonomisk statistik kan ikke bare accepteres for “kursværdien”” (den viste værdi officielt)….”

John Williams, statistician and economist mener at kunne påvise at når problemet med ‘discouraged’ workers and other ‘distorting factors’ indregnes kommer de i USA til ledigheden 12 pct! Se Welling@Weedon, February 21, 2006, Shadowing Reality interview with John Williams  På tidspunktet hvor Mr. Williams påpegede dette, var den officielle US-arbejdsløshed i februar 2006 var 4,7 pct., hvilket er det samme som i november 2007. Se også: http://www.shadowstats.com/

————————-

Jeg mener vi har set lidt på problemstillingen for såvidt angår danske forhold her på bloggen. Der er da heller ikke ret mange andre, der har turdet.

Det kan også være derfor vi ikke lever op til skolernes etik på Danmark. WordPress.com, også selvom det monetære aspekt ikke lige er inde i billedet her. Vi blæser på seminaristerne her:


http://www.contentkeeper.dk/block/ckskoleiok.htm?URL=danmark.wordpress.com%2Fcategory%2Fmonetary-issues&CAT=Underholdning%20%28List%20Blocked%29&ACC=unknown@edb-2005-24&WHY=Policy%3Ddefault&MOD=3&IPA=80.208.80.2&RAW=http%3A%2F%2Fdanmark.wordpress.com%2Fcategory%2Fmonetary-issues%2F&AUTH0=%7BCK_USERID%7D%2CUnderholdning%20%28List%20Blocked%29&PGE=http%3A%2F%2Fwww.contentkeeper.dk%2Fblock%2Fckskoleiok.htm&STR=1%2C0%2C7%2C292770371%2C128842859%2Cdanmark.wordpress.com%2Fcategory%2Fmonetary-issues%2Cdanmark.wordpress.com%2Fcategory%2Fmonetary-issues%2F&SRV=https%3A%2F%2F80.208.80.2%2Fcgi-bin%2Fck%2Fu.cgi&AUTH1=%7BCK_USERID%7D%2Cdanmark.wordpress.com%2Fcategory%2Fmonetary-issues%2F%2CUnderholdning%20%28List%20Blocked%2 

Sonia

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: