Danmark

25. maj 2007

Vi paa vej et helt forkert sted hen


Den bevidste del af hjernen er koblet fra de fleste steder. Har du tænkt på eller undersøgt hvorfor? Det bliver faktisk værre og værre.

Giver du en besked/information om et eller andet, der kræver en handling, skal du sikre dig at informationen er præcis. Ofte er udtryk af den karakter mangelfulde eller upræcise, fordi man bare går ud fra man har sagt/meddelt det som man i bedste fald faktisk kun har tænkt. Det fører til et hav af telefonopkald og sms-er, der kun skyldes at den bevidste del af hjernen er sat på vågeblus.

Modtageren af informationen misser i mange tilfælde det meste af det meddelte uanset om meldingen er præcis eller ikke. Hvorfor sker det? Det kommer bl.a. af for meget passivt TV-kikkeri, dummekassen er rette betegnelse for dette besnærende og passiviserende  medie – bevidst rystede billeder ødelægger/scrampler hjernen meget i længden.

Det sker også fordi sproget forarmes. Indeholder en besked f.eks. en mindre bisætning står f.eks. mange unge mennesker af. Afstumpetheden og forfladigelsen af det danske sprog er en ganske central faktor. Men også retten til taletid, der skal deles meget ligeligt, uanset om du har noget at sige eller ej, spiller afgørende ind.

Tomrummet i unge menneskers indre, de tomme øjne er et produkt af en ældgammel plan startende med hittelegen, hvor der søges efter det lille gode barn/menneske inde i hver af os. Det startede med Jean Jacques Rousseaus “Emile” i 1700 årene og fortsattes med reformpædagogen Sofie Rifbjergs “bibel” i såkaldt reformpædagogik fra 1920 . Også flere telefonopkald og flere sms-er så jeg ikke er alene. 

Internationalen tog et vældigt opsving i 1800 årene med experimental-psykologi, efter hvilken børnene skulle opfattes som sociale dyr og behandles derefter. Foregangsmændene forud for Sofie Rifbjerg i Danmark var bl.a. Dr. Wilhelm Wundt med hovedsæde i Leipzig, W.G.F Hegel i Berlin og John Dewey i USA. Fra midten af 1960erne fik vi Jürgen Habermas , og siden kom andre til (se supplementet nederst). 

Ringen er sluttet

Habermas: Nogle biografiske noter af Thomas Gregersen – hentet fra www.habermasforum.dk

I dag stod jeg og lyttede til nattergalen på stien ved Brabrand Sø. Adskillige løb og cyklede forbi. De gloede på mig; de syntes at tro jeg var gal sådan bare at stå der og lytte – det sidste kan som bekendt sjældent ses. Af 25 der passerede var der én ældre herre, der tydeligt bemærkede fuglens smukke og helt usædvanlige og gennemtrængende sang. De andre var lukket inde i sig selv eller interesserede sig ikke for fuglesang, end ikke den ypperste.

Sonia 

Supplement: 

Various themes and implications of postmodern thoughts are explored by Foucault, Derrida, Lyotard, Rorty, Haraway, and Cixous.

3 kommentarer »

  1. […] View […]

    Pingback af Danmark — 12. oktober 2007 @ 12:37

  2. […] På vej et helt forkert sted hen […]

    Pingback af Det er 16 år siden: Alarmklokken, der vækkede debatten om dansk undervisningsstandard | Danmark — 23. marts 2013 @ 22:32


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: