Danmark

22. maj 2007

Faglige og sproglige krav til sygeplejersker droppes


Formanden for regionerne Bent Hansen mener at behovet for sygeplejersker kun kan opfyldes med danske sygeplejersker, hvis “flere årgange af danske kvinder med en studentereksamen tømtes til formålet”. Bent Hansen tilskriver det antallet af sygeplejersker, der går på pension de næste 10 år og den ringe tilgang til faget.

At det udækkede behov for sygeplejersker er blevet så stort på de offentlige sygehuse, skyldes utilgivelig svig fra skiftende regeringer, der bevidst har forsømt uddannelsesopgaven og forringet rekrutteringsopgaven. Nu skriges der om manglende tilgang til faget.  En faktor som stort set aldrig nævnes er, at et rigtig stort antal sygeplejersker har ladet sig ansætte i private konsulentfirmaer, der tilbyderne deres arbejdskraft til helt andre andre løn- og arbejdsvilkår end de hidtil gængse – vi kender et par stykker, der nu får mere end 50 pct. højere løn for cirka det samme arbejde, samtidig med konsulentfirmaet scorer på det. Og dette har sygehusene, de offentlige og de private, i flere år accepteret. Derfor var det ikke svært at finde ud, hvor man som sygeplejerske skulle gå hen, når den almindelige aflønning og arbejdsforholdene syntes ganske utilfredsstillende.

Nu vil regionerne formand så hævde, at de importerede sygeplejersker er fagligt fuldt iorden, uanset om de ikke taler dansk ordentligt. Dette er selvfølgelig noget vrøvl. Dels er uddannelserne uden for den vestlige verden i høj grad tvivlsomme, alene fordi de pågældende lande faktisk ikke har nogen velfungerende sygehussektor. For det andet er sproget en så central del af en sygeplejerskes faglige profil i omgangen med patienterne og for den sags skyld også af en læges arbejde, at sprogkravet slet ikke kan omtales løsrevet fra fagets øvrige indhold.

Nej, konsulentfirmaerne er blevet for dyre, så nu vil man gerne have nogle billigere udenlandske sygeplejersker, hvor de nødvendige sprogkrav tilsiddesættes, også i den ideologiske globaliserings navn.

Sonia  

6 kommentarer »

 1. Man kunne også overveje at udvide målgruppen fra “årgange af danske kvinder med studentereksamen” til danskere med studentereksamen.

  Jeg mener sygeplejefaget, lige som som mange andre fag, hvor det ene køn er overrepræcenteret,lider under for faste frodomme. Det er ganske enkelt ikke forenligt med maskulin, heteroseksuel identitet at være sygeplejeske i dag.

  Hvis man åbnede rekruteringsmålgruppen op, så den anden halvdel også kunne se sig selv i rollen, kunne det være, der skete to ting: Vi fik dobbelt så mange at rekrutere af + lønen ville stige. Det er ingen hemmelighed at “kvindearbejde” generelt er lønnet dårligere end andre stillinger på samme niveau og med samme arbejdsvilkår.

  Mvh.
  -Maja

  Kommentar af Maja — 24. maj 2007 @ 21:37

 2. Du har ret i, at med et større udbud og et større indtag af mandlige til sygeplejen var meget vundet. Er der da restriktioner her?
  Til gengæld er jeg ikke enig med dig i, at lønnen ville stige. Det typiske er vel at lønnen stiger, når det kniber med at tilfredstille efterspørgslen efter arbejdskraft – vikarbureauerne med de højre takster vidner klart om dette.
  I tilfældet sygeplejersker er det tilmed meget monopolprægede markeder, både når vi ser fra udbud- og efterspørgselssiden.
  Måske mener du, at alene flere mænd til faget vil påvirke lønnen opad. Det mener jeg ikke vil ske.
  Sonia

  Kommentar af Sonia — 25. maj 2007 @ 17:50

 3. Jeg mener ikke restrictionen mod mænd i sygeplejefaget er strukturel, men i høj grad kulturel.

  Når Bent Hansen udtaler sig lader han det være implicit at det kun er de danske kvinders pligt at bemande vores sygesektor. Det er en fejl der bliver begået af mange og som ikke hjælper rekruteringen overhovedet. Han skyder altså sig selv i foden, bare i den måde han tænker sygeplejefaget på.

  Jeg tror faktisk at flere mænd i faget ville være med til at få lønningerne til at stige. Om det så er fordi prestigen ved faget i første omgang er høj – og det derefter er det der tiltrækker mændende, eller om vores samfund generelt dømmer mænds arbejde til at være mere værdifuldt er som sådan ikke så vigtigt. Erfaring viser bare at rene kvondefag alle ha det til fælles at lønen er alt for lav i forhold til indsatsen.

  -Maja

  Kommentar af Maja — 31. maj 2007 @ 13:18

 4. Jeg tror du har ret; dog er jeg ikke sikker på det med lønnen:
  Min erfaring siger mig at ved fag som skolelærere, sygeplejersker, pædagoger er man temmelig rask til at regne proportionalt, altså antallet ganget med lønforhøjelsen.
  For så vidt angår den manglende tilgang til sygeplejerskefaget er det afgørende vigtigt at få undersøgt om det fagvalget – uden højt niveau er alt det centrale i gymnasiet, så de egnede kandidater simpelthen mangler – eller det er de unges fravalg af uddannelsen. Der mangler klart kandidater, når vi ser på andre uddannelser, der forudsætter, kemi, fysik og matematik – håber du forstår mit point: gymnasiasterne når slet ikke til et valg af civilingeniør-uddannelsen i tilstrækkeligt om og gør de det, vælger de design og arkitektur linie i Ålborg; det er helt galt. Vi er sågar så langt ude, at det uden tvivl er problemer, der starter helt nede i Folkeskolen, hvor de nævnte fag tilsidesættes for de mere bløde snakkefag, kvindekampen, og den internationale frelserorientering. Problemet er så måske endnu mere komplekst.
  Erfaringer fra Handelshøjskolen viser gennem 12 år, at de optagne blev ringere og ringere egnede. ER DET SIMPELTHEN REKRUTTERINGEN TIL GYMNASIET, DER HAR FÅET EN HELT IRRELEVANT IDEOLOGISK SLAGSIDE, HVOR KUNDSKABER OG FÆRDIGHEDER TIL GENGÆLD FORSØMMES VOLDSOMT??

  Sonia

  Kommentar af Sonia — 31. maj 2007 @ 16:57

 5. […] View […]

  Pingback af Samtlige entries på Danmark kan hentes her « Danmark — 12. oktober 2007 @ 13:07


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s