Danmark

7. maj 2007

Den danske model


40 årig grundlæggende økonomisk

misforståelse knyttende sig til den

danske model

Den økonomiske realitet er, at det er fremstillerne i et hvert samfund, der driver økonomien frem, opsparingen er at betragte som brændstoffet i denne proces.

Hvad forbrugerne, private og offentlige giver ud sætter ikke økonomien i gang, men vedligeholder blot apparatet, det andet er aldrig sket og vil aldrig ske. Nogle gange kan vi se/høre økonomikommentatorer berette, at udgifterne til privatforbruget udgør så og så mange procent af den samlede efterspørgsel. Vi hører også meget vrøvl om forbrugerforventninger.

For at give læseren indtryk af, at det modsatte faktisk er gældende, anføres dette: I slutningen af tyverne opgjordes USA-privatforbruget til kun omkring 8,5 pct. af producenternes udgifter til produktionsfaktorer – det som indgår i produktionsprocesserne – og andre producentvarer. D. v. s. at forbruget af kapitalgoder var 12 gange større end privatforbruget (8,5*12 = 100).

Produktionsprocessen består af et utal komplekse stadier, i dag langt flere end i 1920erne. Det er en nødvendig følge heraf, at de samlede kombinerede udgifter på alle disse stadier/niveauer må overstige udgifterne til forbrug ganske betydeligt. Som illustration kan man forestille sig det samlede faste kapitalapparat efterhånden omsat i slutforbrug; det vil dog kun kunne ske over adskillige år (her 12). Det der gives ud på forbrug, privat og offentligt – stammer rigtignok fra produktionen, medens produktionen stammer fra kapitalen (inklusive udgifterne til produktionsfaktorerne, hvori aflønningen af arbejdskraften indgår helt centralt), som i første led stammer fra opsparingen. Derfor er det sådan, at jo mere der opspares desto mere realkapital dannes og akkumuleres, så der produceres og kan forbruges mere.

Den misforståede facon er illustreret her

Man kunne rette sig efter følgende faktum: regeringsudgifter og privat forbrug stimulerer ikke, men dræner økonomien. Dette er sandt, uanset om du finder disse udgifter retfærdige eller ej. Dette er afgørende vigtigt at forstå.

Vi lever i et samfund, der finder det for godt at pådutte folk både direkte og indirekte, at vi blive rigere af at bruge flere værdier, at al aktivitet, der har med beskæftigelse at gøre, gør samfundet og dets medlemmer mere velstående. D.v.s. bl.a fjernelse af grafitti, fjernelse af overflødigt affald i parkerne og psykologhjælp til voldtægtsofre skal fremmes mest muligt ved at der svines og voldtages noget mere.

At velfærd og fremmedudgifter er med til at sætte gang i økonomien:

Det forholder sig stik modsat.

Man yder flere kreditter i folks huse og ejendomme og sætter forbruget op og hævder det gavner økonomien – det er det modsatte der sker. Forbruget sættes ganske rigtigt i vejret, men økonomien ser blot ud som om den udvikler sig. I virkeligheden giver det hver gang et større tilbageslag end det kunstige såkaldte “opsving”. Sammen med inflationen er dette politikernes allerbedste camouflage over for vælgerne.

Det dansk velfærds-dilemma illustreret ved simpel figur ….som ingen af de ansvarlige agter at tage rigtigt hul på, fordi det naturligvis er upopulært….problemet er, at alternativet er langt, langt værre….og det kan ikke end ikke diskuteres, så det er uden interesse.

Sonia

I England har man efterhånden forstået det

Hvad koster indvandringen i Danmark?

Prisen, 2010: https://danmark.wordpress.com/ikke-vestliges-forbrug-af-velfaerd-i-danmark-i-2010/

10 kommentarer »

 1. http://mindcontroldenmark.forums.com/

  Kommentar af Lars — 10. maj 2007 @ 14:38

 2. […] byggende fortrinsvis på skattebetalinger og offentlige udgifter over livsforløbet var dømt til undergang fra begyndelsen. Det viser sig at indvandringen pr. individ fra ikke-vestlige lande koster det […]

  Pingback af Tegning illustrerer det danske Welfare dilemma « Danmark — 26. november 2007 @ 21:29

 3. […] Den danske model bygger på 40 årig økonomisk misforståelse […]

  Pingback af Inflationen camoufleres, men ikke dens virkninger « Danmark — 11. juni 2008 @ 08:19

 4. […] byggende fortrinsvis på skattebetalinger og offentlige udgifter over livsforløbet var dømt til undergang fra begyndelsen. Det viser sig at indvandringen pr. individ fra ikke-vestlige lande koster det […]

  Pingback af Det Danske Velfærdssystems Dilemma « Danmark — 23. marts 2009 @ 16:07

 5. […] Uddybning […]

  Pingback af Vi er virkelig ude paa den tyndeste is « Danmark — 3. juli 2009 @ 16:31

 6. […] byggende fortrinsvis på skattebetalinger og offentlige udgifter over livsforløbet var dømt til undergang fra begyndelsen. Det viser sig at indvandringen pr. individ fra ikke-vestlige lande koster det […]

  Pingback af Det danske vefaerdssystem mod undergangen fra begyndelsen « Danmark — 22. november 2009 @ 12:27

 7. […] byggende fortrinsvis på skattebetalinger og offentlige udgifter over livsforløbet var dømt til undergang fra begyndelsen. Et system kan ikke bygge på en let forseelig underskudsmodel, der skal […]

  Pingback af Det danske velfærdssystem var dømt til undergang fra begyndelsen « Danske Sandheder — 9. april 2012 @ 19:22

 8. […] byggende fortrinsvis på skattebetalinger og offentlige udgifter over livsforløbet var dømt til undergang fra begyndelsen. Et system kan ikke bygge på en let forseelig underskudsmodel, der skal […]

  Pingback af Enden for den europæiske velstand og velfærd | transeurabia — 4. november 2015 @ 10:23


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: