Danmark

21. august 2006

Nogen har en tid villet vide om Martin Heidegger var eksistentialist


Svaret er her:

Martin Heidegger var nazist:

Martin Heidegger (1889-1978) (NSDAP#3125894, 1933-May-1)

– og det debatterer de så længe uden at kende til kendsgerningerne. 

I en nutidig context – som det skal udtrykkes politisk korrekt: https://danmark.wordpress.com/2006/08/21/ringen-er-sluttet-2/ 

(til slut i denne entry)

Sonia

5 kommentarer »

 1. Nu du mere eller mindre åbenlyst i din titel henviser til Lottes post “Var Heidegger eksistentialist” (http://eksistens.wordpress.com/2006/08/19/var-heidegger-eksistentialist/), så kunne jeg da godt tænke mig at vide, hvem ‘nogen’ og ‘de’ er?
  Og så kan jeg benytte mig af lejligheden til at besvare dit indlæg på Lottes blog ( http://eksistens.wordpress.com/2006/08/19/var-heidegger-eksistentialist/#comment-128 ), hvor du siger, jeg “blandt andet sidestiller nazismen med næsten hvad som helst” … det gør jeg ikke; det jeg siger er, at jeg ikke forstår hvad Heideggers nazistiske fortid har med hans filosofi at gøre, og det jeg (måske lidt polemisk) spørger dig efter er, om det ikke muligt, at Heideggers filosofi intet har med nazisme at gøre, og hvis du kan svare bkræftende på det, hvad så din kommentar har med den relevante post at gøre?
  Dertil skrev jeg, at såvel Lotte som jeg er fuldt ud klar over Heideggers medlemskab, som aldrig blev opsagt – det Lotte sagde var blot, at han næppe var antisemit, når man tog i betragtning hans personlige bekendtskaber; dertil kommer, at han offentligt gennem en skrivelse til kultusministeriet forsøgte at forhindre afskedigelsen af Eduard Fraenkel og Geog von Hevesey såvel som sin assistent Werner Brock.
  Så vidt jeg husker (og jeg har ikke for nuværende været istand til at finde min kilde), blev Heidegger også kritiseret en del af partiinterne organer/medier … det er så hvad det være vil, men det laver selvfølgelig ikke om på, at Heidegger var nazist, det laver heller ikke om på, at han var en varm fortaler for revolutionen, men det gør ham heller ikke til antisemit – ligesom man også skal være varsom med at lade ens bedømmelse af nazisten Heidegger være alt for firkantet, fordi det ikke er et s/h-billede det tegner, når man dykker ned i historien.
  Endelig har jeg selv givet en anden tolkning af Heideggers NSDAP-medlemskab (http://stokbro.wordpress.com/2006/08/22/heidegger-humanismen/).
  Men det egentlige spørgsmål, som du altså ikke besvarede var (og er): hvad har Heideggers nazifortid med hans filosofi at gøre og hvad har den med spørgsmålet om, hvorvidt hans filosofi var en eksistentialisme eller ej af gøre?

  Kommentar af stokbro — 3. september 2006 @ 18:42

 2. Det er ikke noget jeg bruger så mange ord og vendinger på:

  I en alder af 44 år (Heideggers alder da han meldte sig “på arbejdernes internationale kampdag” og i øvrigt dagen for så meget andet totalitærts begyndelse) har handlinger og tanker erfaringsmæssigt en hel del med hinanden at gøre. Jeg kan ikke vide, om du har indset at isme er isme. Intet tyder på det. Om Röhm, Hitler, Himmler, Robes Pierre eller Stalin og Lenin var hans foretrukne er ligegyldigt.  
  Jeg bemærker, at Jürgen Habermas også var meget optaget af Martin Heidegger. Nu er Habermas rådgiver for EU.
  I øvrigt fastholder jeg naturligvis, at du sammenstillede nazismen med adskilligt andet, som man tilsvarende heller ikke skulle interessere sig for i Middelalderen, Klassikken og andet, for det gjorde du. Det behøver jeg ikke gentage.

  Her er ingen relativitet.

  Sonia

  Kommentar af Sonia Wahnloop — 3. september 2006 @ 23:04

 3. Hvad med campister og solister, er de også som eksponenter for ismer lige til at kaste på møddingen? ;-)

  Kommentar af Kimporator — 4. september 2006 @ 00:32

 4. Nej, dyrker du da campisme, så mener jeg ikke at isme som verdensanskuelse er fuldt dækkende.
  Der foregår meget andet end som så på disse pladser.

  “Solister derimod er farlige, for flere af dem kan noget. De skal bringes til at arbejde i team og have succes på en god måde, altså.”

  Man kan sige ordene/sproget antagelig er ufuldstændigt eller dobbelttydigt… og derfor skal vi også have et andet…og det kan ikke gå stærkt nok…i hvert fald i min levetid…ellers blive jeg skuffet, og det vil jeg altså ikke finde mig i, huha!

  Kommentar af Sonia Wahnloop — 4. september 2006 @ 09:01

 5. […] H.Læser bl.a. Heidegger. […]

  Pingback af Ringen er sluttet « Danmark — 27. december 2012 @ 11:05


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: