Danmark

27. juni 2006

Ingen skandaler om spekulation, hvor vil du hen?


Mainstream pressen dækker over skandalerne, især hvis øvre mellemlag er involveret.

Et dagsaktuelt eksempel. Kursen på en aktie har under spekulation ofte ingen forbindelse med firmaets evne til at producere og tjene penge efter dets formål eller firmaets primære drift, som det udtrykkes i regnskabssprog.  

Dagens eksempel: Installationsvirksomheden Dantherm har tabt mere end 20 procent af sin noterede børsværdi efter fredagens kursfald – det andet i rækken, ifølge Berlingske Tidende. Installationsselskabet Dantherm A/S i uvejr på aktiemarkedet. Siden fredagens kursfald eller nedjustering, som det så smukt udtrykkes for at afdæmpe eventuel panik – anden nedgang i år – har Skive-koncernen tabt lidt mere end 200 millioner kr. eller mere end 20 procent af den noterede børsværdi. 

Bestyrelsesformanden: “en væsentlig årsag er et uventet fald i ordrerne til teleindustrien og mobilt udstyr til forsvaret og internationale hjælpeorganisationer.”

Dantherm forventer angiveligt en omsætning på mellem 2,9 og 3,0 milliarder kr. i år, og et resultat på nul mod 60-90 mill. kr. for 2006 ved regnskabsfremlæggelsen for 2005. 

Man kan ikke have en omsætning på 3 mia. kr. og en indtjening på nul, medmindre man ikke tjener penge på det, som man producerer og sælger, i så fald et yderst pinligt direktør-ansvar, eller man har tabt mere på firmaets sekundære formål, end der er tjent ind på det primære.  

I så fald et revisor- eller bankansvar tillige. En overskudsgrad (overskud af primærformålet i procent omsætningen) på først forventet 2,9-3,0 pct. i den branche, må man gå ud fra revisor og bank har fået oplyst ved 2005-regnskabets offentliggørelse. End ikke set i dagligvarebranchens produktionsled, skulle svaret have været. Derefter en forventet indtjening på nul ved en omsætning på 3 mia. kr. eller måske væsentlig nedjusteret omsætning tillige, men efter det oplyste.

Stox.dk har interessant Ugebrev om, hvem der taber penge på Dantherm:

http://www.stox.dk/index.php/news/show/id=37578

Under spekulation gælder det tit om for en virksomhed netop at skaffe sig kapital, som den ikke har kunnet tjene ellers. Her kunne ovenstående firma godt se ud til at være en typisk kandidat. 

Der udbydes typisk nyudstedte aktier til markedet med gode prospekter i en velkendt branche, der er i vælten. Der investeres i aktierne, kurserne stiger, hvis efterspørgslen er større end udbuddet af aktier. Bare i en lid strøm af de kronede aktiepapirerne over disken, medens pengene i kisten klinger…dog uden sikkerhed for her heller, at sjælen ud af skærsilden springer. 

For om virksomheden i øvrigt går godt, får sine ordrer hjem og omsætningen realiseret; det interesserer ikke aktørerne på det typisk spekulative marked synderligt, før det er blevet fortid. Det går så godt, og mere vil have mere.

I slutningen af 1920-ernes USA gik det også ufattelig godt; man kunne spekulere på afbetaling til sidst. Det var simpelthen så godt, så godt…indtil en dag i oktober 1929…så var det ikke så godt.

Vil du kende det spil, der drives i almindelighed, når kryppen typisk er tom:

https://danmark.wordpress.com/2006/06/26/spekulations-regimet-kommer-til-ende-pr-naturlov/

Dagens motto: Topfolk lyver

Disse oplysninger kan ikke hentes andre steder i Danmark. Arbejdet hermed foregår under forudsætninger, som ingen i de politisk korrekte kadrer forestiller sig.
Derfor ville et bidrag til den fortsatte produktion og offentliggørelse være velkomment på konto i Danske Bank: Reg.nr. 3629 kontonr. 3629461213 – Ebbe Vig

Sonia

Skriv en kommentar »

Endnu ingen kommentarer.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s